Valentin nap - Amerika majmolás vagy lehetőség egy szuper rendezvényre?

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Valentin nap - Amerika majmolás vagy lehetőség egy szuper rendezvényre?

Kevés megosztóbb jeles nap van, mint a Valentin nap. Vajon Bálint napja emlékezés egy vértanúra, Amerika majmolása vagy csupán üzleti fogás? Szerintem a február 14-i szerelmesek napja lehetőség arra, hogy megszervezz egy közösségi eseményt ahol boldog és boldogtalan jól érezheti magát. És ki tudja… Talán a facérok is párral lelnek a rendezvényeden.

Nem tisztem pálcát törni sem a Valentin nap ellen berzenkedők, sem az azt tiszteletben tartók felett. Cikkemben igyekeztem összegyűjteni mindazt, ami Szent Bálinttal (Valentin/Valentinus), a szerelmesek, lelkibetegek és az epilepsziások védőszentjével kapcsolatos – amolyan kisokos. Így könnyebb dolgotok lesz a Valentin napi rendezvénymegnyitón – már ha szerveztek.

A Valentin nap eredete(i)

Többféle tény, fabula, fikció kering a kérdés körül – ezek itt-ott össze is mosódnak.

Jut eszembe! Tudtad, hogy hazánkban – tudomásom szerint – egyetlen Szent Bálint tiszteletére felszentelt kápolna található, mégpedig Bólyban? Viszont nagyon népszerű, templomainkban igen gyakori az ábrázolása.

Pogány forrás

Anno az ókori Rómában két vallásos eredetű pásztorünnep dívott, melyeket február 13-15 között tartottak: Faunus illetve Lupercalia ünnepe. Az ünnep nem volt minden résztvevő számára felhőtlen, ugyanis rituális ostorozással „tisztították” meg a fiatal férfiakat, nőket, hogy Lupercus istent imigyen kiengesztelve termékenységgel jutalmazzon.

A hajadonok Júnó istennő templomában – jóslat útján – instrukciókat kaptak, mit tegyenek, hogy megtalálják a jövendőbelijüket. Hosszabb rövidebb kapcsolatok jöttek létre úgy is, hogy a nőtlen ifjak tombolán sorsolva nyerhettek maguknak egy-egy, még pártában lévő lányt. A férjek ajándékokkal kedveskedtek a feleségüknek.

Keresztény adalék

A III. században II. Claudius római császár úgy vélte, jóval hatékonyabb a hadviselés, ha a katonákat nem húzza haza a szívük „ágyhoz és asztalhoz”. Ezért nemes egyszerűséggel megtiltotta a hadfiaknak a nősülést.

Volt azonban egy vakmerő püspök, aki fittyet hányt Claudius rendeletére, és bár titokban, de a császár tiltása ellenére esketett. Naná, hogy elkapták és rács mögé dugták! Egyes legendák szerint a börtönőrnek volt egy vak lánya, akinek látását Valentin imával visszaadta. Kivégzése napján (269. február 14.) levelet írt, melyben így búcsúzott: „a te Valentinod”.
Mártíromsága által lett a szerelmesek védőszentje.

Más legenda azt állítja, Szent Valentint azért gyilkolták meg, mert a vallásüldözés idején nem adta fel a kereszténységet. A börtönből küldött vigasztaló, támogató üzenetet a barátainak, hogy szereti őket, és ne felejtsék el.

Szóval keveredik rendesen a szezon a fazonnal… Pogány római szokások és keresztény legendák… És még nincs vége!

Hogy még izgalmasabb legyen a kép…

… jöjjön némi viktoriánus ráadás, mely rímel egyes hazai hiedelemre (lásd alább).

A fáma szerint 1383-ban II. Richárd udvarában hangzott el először Geoffrey Chaucer angol költő műve, Madarak parlamentje címmel – dicsőítendő a Valentin napot. A költemény cselekménye szerint a madarak ezen a napon gyülekeznek a természet istennője köré, hogy társra találjanak.

Ajándékozásra azonban csak a XV. század végétől került sor. Angol kivándorlók később magukkal vitték a Valentin napi szokást Amerikába, ahonnan a második világháború alatt ott állomásozó amerikai katonák Európába hozták. Az első Valentin napi bál Nürnbergben volt, 1950-ben.

A kör bezárult, Valentin körbeérte a Földet, Finnországtól Japánon, Olaszországon és Brazílián át kevés az az állam, ahol, ha nem is február 14-én, és nem is ugyanúgy, de ünnepelnek.

A Valentin nap jelképei – változatos felhozatal

A leggyakoribb talán, legalábbis felénk a szív alakú csokoládé és a vörös rózsa. A csipke, galamb, kupidó, kesztyű, gyűrű, üdvözlőkártya, kézzel faragott fakanál (Wels), malac, lóhere (Németország), borajándék (Bulgária), tömeges esküvő (Fülöp-szigetek) és még számtalan fityfene és miegyéb…

Valentin nap - Amerika majmolás vagy lehetőség egy szuper rendezvényre?

Bálint napi hazai néphagyomány

„Bálint-nappal kapcsolatban gazdag a néphagyomány. Általánosan el-terjedt hiedelem, miszerint a madarak ezen a napon tartják a menyegző-jüket, párt választanak. Ha csiripelésük messzire hallatszik, jó idő lesz. Sok helyütt magokat is szórnak nekik, hogy segítsék örömüket. Másutt a fákra perecet, aprósüteményeket aggatnak, és a gyerekek együtt lakodalmaznak, ujjongnak a madarakkal.” – írja Szentek krónikájában Koczka Tamásné.

Állítólag a földhözragadtabb szárnyasokat is megszállja ilyenkor az ihlet: az ezen a napon ültetett kotlós gazdag csibeállománnyal ajándékozta meg a gazdát.

A hideg, száraz idő jó terméssel kecsegtet, és hamarabb megerősödött a facsemete is, ha Bálint napkor ültetik.

Summa summárum, szerintem kár lenne kihagyni a Valentin napot! Szervezz színes, a szerelemhez, szeretethez kapcsolódó kézműves foglalkozásokat, vidám játékokkal színesítsd, hívj előadóművészeket.

Kínálja magát az alkalom egy-egy bál megszervezésére, ahol esetleg a dress code egyik meghatározó elem lehet olyan öltözék, mely kötődik a Valentin naphoz.

Laci bácsitól megkérdeztem még tavaly, mit vesz a feleségének Valentin napra? Mire a válasz: miért vennék, Valentinnak hívják? Aztán láttam rá egy hétre, nagy csokor virágot vett az asszonynak. Hiába, romantikus az öreg…

Boldog Valentin napot mindenkinek – már aki ünnepli!

Vissza

Címkék : érdekességek, valentinnap

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: