Milyen a rendezvényszervező restart a COVID 19 után?

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Milyen a rendezvényszervező restart a COVID 19 után?

Te, ti hogyan éltétek meg? Hogy vagytok mostanság? Én lassan képes vagyok újra őszintén mosolyogni. Úgy gondoltam itt az ideje, hogy kezembe vegyem a billentyűzetet: már elétek tudok tárni egyfajta számvetést… Már csak azért is, mert újra dolgunk van: ezerrel csinálni, tervezni, szervezni!

Adjuk vissza a publikum hitét: igenis a COVID-19-en túl is újra van/lesz kulturális élet, nem is akármilyen! A közönség és mi is ki vagyunk éhezve a nyüzsgésre, a sikerre, az „akolmelegre”.

Egyik héten még minden rendben volt, a következőn pedig összeomlott az egész hóbelevanc… Jött a koronavírus-járvány és szó szerint lesöpörte az összes kulturális rendezvényt az asztalról – kukázva ezzel töméntelen energiát, időt, anyagiakat, munkát… Lehúzta a redőnyt a közönség előtt, száműzve ezzel a rendezvényszervezőket, előadóművészeket, sok-sok ágazatot, letarolva millió tervet, álmot, megingatva a jövőbe vetett hitet. Mit hagyott cserébe? A döbbenetet, kérdéseket, stresszt, szorongást és bizonytalanságot…

Nézzétek el nekem, ha ez a cikk itt-ott patetikus lesz. Nem kenyerem az érzelmeket túllihegni és panaszkodni sem szeretek, de ez az egész koronavírus-járvány kemény gyomros volt – mindannyiunknak. Szerintem pontosan tudjátok, miről beszélek…

Ezt nem hiszem el, mi van itt? Mi lesz velünk…

… tettük fel a kérdést nem csak ebben a kis országban, hanem az egész Földön.

Bizonytalanság…
Egy pszichológus szerint a léleknek a biztos rossz is jobb a bizonytalanságnál. Ugye egyetértünk vele? Nincs rosszabb, mint a kispadon ülve figyelni egy pocsék meccset, és várni, mikor érkezik el a cselekvés ideje – elérkezik egyáltalán…?

„Nálunk még mindig csend van.”

Nálunk még mindig csend van – írta május végén egy kistelepülésen élő művelődésszervező ismerősöm. Márpedig a kulturális események terén (is) őrjítő lehet a csend. Tudom, hiszen a COVID-19 rám is rám rákényszerítette totális diktatúrájának következményét. „Kulturális tétlenségre”, ezzel képletes értelemben némaságra kárhoztatott, hiszen az értékteremtő munka, a közönség, a siker éltet-boldogít engem is, és a kenyérre valót is így teremtjük meg. Mi mindannyian, békeidőben…

Mit is akartam mondani? Ja igen, a csend…

Azon agyaltam, mihez tudnám hasonlítani a művelődésszervezők, kulturális menedzserek, programszervezők életét a koronavírus-járvány, a kijárási korlátozás ideje alatt. Eszembe jutott egy kísérlet, melyben két újságíró kipróbálta a süketszoba csendjét. Egy olyan süketszobáét, ahol aztán tényleg csend van.

Tőlük idézem: „Olyan, mintha valaki egy nagy dunsztosüvegbe zárt volna minket, és most gumizta volna rá a celofánt az üvegre. (…) Van egy olyan elméletem, hogy az emberek jelentős része a halál és a nyilvános beszédek tartása után a legjobban a csendtől fél…”

Magam is ezt éreztem – biztosan bólogattok...

Egyik pillanatról a másikra dunsztosüvegbe pakoltak és celofánnal különítettek el… Villámgyorsan eljött az idő, amikor ebben a … tömlöcben már nem csak a csend nyomasztott – a levegő is gyorsan fogyott, hát fogtam magam, elkezdtem a hirdetéseket böngészni. Nem ülhettem én sem ölbe tett kézzel, a családnak enni kell, lakni kell, alkalmazkodva az új helyzethez: netpincérkedni kezdtem.

Furcsa érzés volt, hogy az egyik héten még cégvezető vagyok, népszerű előadóművész, a másik héten pedig már ételfutár. De örömmel és büszkén dolgozok ebben, hiszen sok embernek segítettem meleg ételhez jutni a karantén alatt. No, meg a pincér társaim is csupa válogatott társaság, akik nem tudtak dolgozni eredeti szakmájukba. Legérdekesebb köztük az az esküvőfotós, aki mellette fundamentázott is. Hófehér, autómata váltós mercijével végzi munkáját. A sajóparti romatelepen azóta is emlegetik, hogy nekik mercedesszel vitték ki a KFC-s csirkét…

Ti hogyan tértetek magatokhoz a sokkból? Hogyan pótoltátok a kieső bevételt? Hogy jutottatok „levegőhöz”?

Restart rendezvényszervezők, előadóművészek, restart közönség!

Úgy tűnik, a kerékpár hamarosan újra remizbe kerül, és újra a Hivatásnak élhetek, élhetünk – újra tudunk mosolyogni. Bízom benne, hogy ezt a mosolyt hamarosan nem kell, hogy maszk takarja, és abban is hiszek, hogy a mosoly őszinte lesz. Nem tehetek, nem tehetünk mást!

Előbb-utóbb meglesz a védőoltás, a gyógyszer, a védettség vagy bármi, és újra szeretett küldetésünkkel foglalkozhatunk teljes munkaidőben. Szervezhetünk, felléphetünk, örömet szerezhetünk az embereknek, szórakoztatva taníthatunk, valódi értékeket teremtve.

Vessük bele újra magunkat a munkába! Csináljuk, ahogyan máskor is: teljes hittel, körültekintően (még körültekintőbben, mint eddig), de semmiképpen sem félve!

Keleti tanmese nem csak rendezvényszervezőknek – ínség és bőség idejére is

Futárkodás közben hangos könyveket hallgatok. Az egyik írás elevenített fel előttem egy keleti tanmesét, amit anno én is ismertem. Ajánlom figyelmetekbe. (Én kinyomtattam, itt van az íróasztalom felett.)

Élt egyszer egy indiai hercegnő, aki kapott egy gyűrűt az édesapjától. A hercegnő a gyűrűvel felkeresett egy hindu bölcset, és azt kérte tőle, véssen a gyűrűbe olyan bölcsességet, mely a szomorú napokban vigasztalja, a nehéz helyzetekben bátorítja, a boldog időszakokban pedig óvatosságra inti. A bölcs pár nap múlva visszaadta a gyűrűt. Egyetlen szót vésett bele: "ELMÚLIK" 

Így, a levél vége felé van még egy kötelességem… Kérlek, nézzétek el nekem, hogy nem jelentkeztem. Ez az ismeretlen helyzet egész egyszerűen elvette a hangom – egészen eddig. Nem mondom, hogy ez jó vagy rossz, azt viszont tudom, semmiképpen sem helyes. De én így (nem)reagáltam a COVID-19 keltette csendre…

Ígérem, ezentúl újra rendszeresen jelentkezem – ujjamat az egyelőre kómában fekvő, de már ébredező fesztiválszervezés ütőerén tartva –, hogy felkészültek legyünk az újrakezdésben.

Vigyázzatok magatokra, egymásra, találkozunk itt és a rendezvényeken is!


Keressetek, írjatok, kommentben vagy privátban! Várom, várjuk!
Mosolyra, fesztiválokra fel! 

 

Vissza

Címkék : rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: