Hogyan őrizze meg a kulturális szervező politikai függetlenségét?

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan őrizze meg a kulturális szervező politikai függetlenségét?

A legtöbb kulturális szervezőnek nem a szűkre szabott büdzsé, hanem a politika okoz koponyaszaggató fejfájást… Kényes téma következik – szabad egy táncra a penge élén? Hogyan maradhatsz ki a körülötted zajló politikai csatározások kereszttüzéből és maradhatsz távol a választások pengeélétől? Olvasd el a cikket, talán meríthetsz belőle.

Már a kertek alatt oson a 2019-es Helyi önkormányzati választások – ennek apropóján jutott eszembe e heti magazintémánk. A cikk a saját véleményemet tükrözi, természetesen mindenki meggyőződésétől, habitusától és helyzetétől függően vagy függetlenül hallgat rám, avagy sem.

Az elején szeretném leszögezni: úgy gondolom, a politikai függetlenség elve nem csak a bírákra, hanem a kulturális szervezőkre, népművelőkre és művelődésszervezőkre is vonatkozik. A kultúrosok feladata a köz érdekeinek szolgálata, ez a cél pedig felülemelkedik mindenen. Márpedig ez csak semleges „lavírozással” fog menni.

Sem közalkalmazottként, sem magánemberként nem ajánlott támogatni semmilyen formában egyetlen politikai szervezetet sem. Nem ildomos elfogadni olyasmit, ami nem hivatalos és nem kapcsolódik szorosan a feladatainkhoz.

A hivatal, ami a kultúrosok kezébe kenyeret ad, mondhatni a politika sas- és olykor tűzfészke. Kulturális rendezvényszervezőként sajnos elkerülhetetlen, hogy rajtunk kívülálló okok miatt olykor bekerüljünk ebbe a tűzvonalba. Ha így lesz, akkor biz’ nem győzzük kapkodni a fejünket a lövedékek elől. Márpedig a kulturális szervező nem golyóvédő fal, sőt, még csak nem is golyókapkodó a Pom Pom meséiből.

Hogyan őrizze meg a kulturális szervező politikai függetlenségét?

Mit tegyél, ha olyasmibe szeretnének bevonni, ami nem tartozik rád? 

Kívül kell maradni a vitákon, ha mód van rá, le kell lépni, hadd folytassák a csörtét nélkülünk. Ha ”kényes” kérdést szegeznek nekünk, személyeskedés nélkül nyugodtan válaszolhatjuk azt, hogy bocsesz, nem válaszolunk. Vagy felelet helyett kínáld őket kávéval.

Egy kultúros a munkahelyén nem politizálhat. Saját politikai meggyőződése az otthonának négy fala közt kell, hogy maradjon, hiszen a kultúra semleges, párttól és politikától független. Egy kultúros ebben a tekintetben (is) pár(t)atlan! 

Nemes egyszerűséggel kapd elő a fiókból a munkaköri leírásodat, illetve az alább kiollózott definíciót, listát, és udvariasan kérd meg őket, hogy olvassák el:

A KSH Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere alapján a FEOR-08-as számon besorolt 2714-es szám alatt futó meghatározás szerint a kulturális szervező „Kulturális értékeket közvetít, művelődési, művészeti, szórakoztató, szabadidős és sport programokat szervez, művészeti csoportokat, klubokat, szakköröket vezet, vagy azok működéséhez nyújt szakmai segítséget.

Feladatai:

  1. helyi, kistérségi kapcsolatok építése;
  2. programokra, csoportfoglalkozásokra való igény felmérése, közönségszervezés;
  3. kulturális programok, kiállítások tervezése, szervezése, lebonyolítása;
  4. ismeretterjesztő előadások, vetélkedők, játszóházak, vásárok, népünnepélyek, fesztiválok tervezése, szervezése, lebonyolítása;
  5. ünnepi műsor szervezése;
  6. hagyományőrző és művészeti csoportok szervezése, esetleg vezetése;
  7. programinformáció és egyéb kulturális információk gyűjtése és szolgáltatása;
  8. szabadegyetemek, szünidei táborok szervezése;
  9. éves tervek, elemzések, beszámolók, forgatókönyvek, program-költségvetési tervek, statisztikai jelentés készítése.”

 

Slussz-passz. A definícióban, felsorolásban nincs egy mákszemnyi politikával kapcsolatos feladatkör sem. Szerintem bárki orra alá odadughatod ezt a listát, aki többet vagy mást akar tőled, mint amit ez felsorol. 

Nem először és valószínűleg nem utoljára írom le, hogy a rendezvényszervező igazi polihisztor! Kevés, ha a kisujjában van az egész művelődésszervezési miskulancia! Kevés, ha rátermett! Kevés, ha jó üzletember és zseniális menedzser! Kiváló diplomáciai érzékkel is kell rendelkeznie. Sőt! Profi táncosként a penge élén is olyan stabilan kell ropnia, mintha egy egész táncparkett lenne a lába alatt. 

Laci bácsi üzeni: „polgármesterek jönnek, polgármesterek mennek, ha te jól végzed a dolgod és diplomata vér folyik az ereidben, jó eséllyel maradsz, történjen bármilyen változás a hivatalban.”

 

Vissza

Címkék : érdekességek

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: