Mire figyelj oda, ha tűzijátékkal dobod fel rendezvényed?

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mire figyelj oda, ha tűzijátékkal dobod fel rendezvényed?

Egy jól megkomponált tűzijáték felteheti a koronát bármilyen eseményre. Ha szeretnéd elkápráztatni a publikumot a rendezvényeden, neked íródott a cikk.
A tűzijáték azonban nem csak csodaszép, hanem veszélyes is lehet. Megelőzendő a baleseteket és a büntetést, nem árt, ha tudod alábbiakat. 

Mielőtt meggyújtanánk a kanócot, nézzük, kinek köszönhetjük ezt a páratlan effektekkel bíró pirotechnikai látványosságot, mely nem csak szilveszterkor, hanem falunapon, zenei rendezvényen, utcabálon, esküvőn és egyéb fontos eseményen is ámulatba ejtheti a közönségedet.

A legegyszerűbb tűzijáték is lenyűgöző, de léteznek olyan égi tünemények, melyek már-már művész igényességgel bírnak.

A tűzijáték és a kínaiak, no meg az olaszok

Bármilyen meglepő, a tűzijátékot először nem ezerféle színben sziporkázó tulajdonsága, hanem robbanó hangja miatt „vetették” be, úgy 2000 évvel ezelőtt, Kínában. Ne gondoljunk semmiféle speckó cuccra: salétrom, faszén és kén elegyét töltötték bambuszba, majd dobták a tűzbe, hogy durranjon. A cél ekkortájt még nem a gyönyörködtetés, hanem az ártó szellemek elűzése volt. A hanggal történő démonűzés nem csak a kínaiakra jellemző, gondoljunk csak a hazai szüreti felvonulás kereplőire!

A tűzijátékra sokáig a ma már elengedhetetlen színorgia sem volt jellemző: a szivárványos pompa előőrsét az olaszoknak köszönhetjük, akik különböző vegyületeket használva dobták fel a látványosságot. 

Hazánkban 1476-ba, Mátyás király és Aragónia Beatrix esküvőjén élvezhették a népek az első jelentősebb tűzijátékot. 

Vessük tekintetünket a tűzijáték nagyívű, szikrázó múltjáról a szenzációs jelen felé. Mit kell tudnunk, tennünk ahhoz, hogy tűzijátékkal örvendeztethessük meg a közönséget?

Ha magad szervezed a látványosságot tudd, hogy a pirotechnikai eszközökre vonatkozva a 173/2011.(VIII.24.) Kormányrendelet ától-cettig leszabályozza a témát.

Mire figyelj oda, ha tűzijátékkal dobod fel rendezvényed?

A tűzijáték veszélyesség szerinti besorolása

A tűzijáték veszélyes üzem – csak óvatosan!  A legegyszerűbb, ha keresel egy profi céget, aki nem csak megrendezi, hanem be is szerzi azokat az engedélyeket, melyek a tűzijátékkal kapcsolatosak. 

A rendelet négy osztályba sorolja az eszközöket: 

  1. Nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó termékek. Ezek behatárolt területekre készülnek, akár épületen belül is használhatóak.  
  2. Nagyon alacsony kockázattal és zajszinttel járó, kültéri használatra szánt pirotechnikai eszközök.
  3. Közepes kockázattal járó, szabadban lévő nyílt és nagy területeken való használatra gyártott portékák. Zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre.
  4. Nagy kockázattal járó pirotechnikai eszközök – csakis pirotechnikus kezelheti, zajszintje nem ártalmas az egészségre.

Tűzijátékvásárlás, pirotechnikus, biztonság

Felnőttként a 4. pontban meghatározott tűzijátékcsoporton kívül bármikor, bármelyiket megvásárolhatod, kivéve a 3-as osztályúakat, mert azokhoz kizárólag december 28-a és 31-e között juthatsz hozzá. Utóbbiakat felhasználni csak december 31-én 18 órától január elseje 6 óráig áll módodban.

Ezeket a tűzijátékokat meg is tarthatod (maximum 1 kiló nettó súlyig), de csak és kizárólag olyan helyen tárold, melyet az előírás megenged!
(Jut eszembe! Ne vásárolj konténerből árusított terméket, és ne pakold nedves helyiségbe, mert ha átnyirkosodik, megette a fene a mutatványt.) 

A 3-as osztályú eszközökkel más a helyzet: ezeket január 5-én 24 óráig vissza kell szolgáltatnod, mert a birtoklása szabálysértés.

Mi van még?

  • Tartsd és tartasd be a biztonsági távolságot!
  • Mindig olvasd el a használati útmutatót, mely természetesen magyar nyelvű kell, hogy legyen. Ha nem így van, meg se vedd!
  • Rögzítsd! 
  • Legális árusítóhelyen vásárolni (aluljáró, piac…) eszedbe se jusson!

Fontos!
Pirotechnikust kell keresned, ha az 1-2 osztályba sorolt tűzijátékot középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen szeretnéd fellőni! 

Nem árt, ha tudod, hogy a tűzijátéknak „utóélete” is van. Gondolok arra, hogy a lejárt szavatosságú vagy használhatatlan terméket visszaviheted oda, ahonnan vetted. A forgalmazó köteles azt visszavenni és visszatéríteni az ellenértékét. 

Tűzijáték bejelentés, engedély

Ha az 1-3 osztályba sorolt sziporkatermékekkel magánterületen fogsz kápráztatni, nem kell bejelentés és engedély, de gondolom ez téged, mint rendezvényszervező, népművelő, művelődésszervező, műsorszervező perpillanat nem izgat. 

Programszervezőként (és/vagy magánemberként) hatósági bejelentést akkor kell megejtened illetve engedélyhez folyamodnod ha:

  • az ellövésre tervezett tűzijátékok hatóanyag-tartalma meghaladja az 1 kg-ot
  • a pirotechnikai termékek nem tartoznak a szabadon forgalmazható kategóriába (3-4-es osztály)
  • ha a tűzijáték helye közterület, szórakozásra, szabadidő eltöltésére szolgáló hely, sportlétesítmény, satöbbi.
  • Ha bármelyik fenti helyzet áll fenn, szakcéget kell beszervezned.

Kétféle ember van: aki szereti a tűzijátékot, és aki tűzzel-vassal irtaná, mivel a tűzijáték nem csak látványos, hanem hangos is. Számtalan kutya szalad világgá, mert megijed a durrogástól. Érthető, hogy az állatvédők és a gazdik rühellik a tűzijátékot, de egy szépen megkomponált égi, attraktív látványosság mással nem pótolható, különleges program.
Mint a rendezvényed házigazdája, ügyelj erre, legyél figyelmes! A szórólapokon, plakátokon, egyéb hirdetéseiden figyelmeztesd a kutyatulajdonosokat, hogy felkészülhessenek.

Laci bátyánknak is van kutyája. Bernáthegyi. A család, amikor tűzijáték esete forog fenn, mindig beinvitálja a lakásba Bundást, és addig szórakoztatják figyelemelterelés okán, míg tart a banzáj. Szerencse, hogy olyan nagy hely van a nappalijukban. 

 

Vissza

Címkék : tudástár

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: