Ki, hol, hogyan ünnepel május elsején?

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Ki, hol, hogyan ünnepel május elsején?

A tűzoltók segítenek a májusfa állításában. Érdekes cikkemben arról olvashatsz, miképpen ünnepelnek Európa nemzetei május elsején

Majálisra fel, azaz éljen május elseje – gyerünk a fesztiválra!

Május elsején több okunk is van arra, hogy kirúgjunk a hámból. Ősidők óta mulatunk a tavaszt, a termékenység havát, illetve a munka ünnepét köszöntve, majálisokon. Különösen repeshetnek azok a fehérnépek*, akik május első napján arra ébrednek, hogy égig érő, színes-ékes májusfa „nőtt ki” éjjel a földből – ők biztosan nem árulnak majd petrezselymet a táncmulatságon!

A májusfaállítás nem magyar kuriózum – eredete germán. Nagyon régóta szimbolizálja a megújulást, az újjászületést a májusfa zöld, feldíszített ágaival. Jelképe a termékeny asszonynak, egyúttal a kiválasztott nő meghódítására szolgált. 

Ki, hol, hogyan vigad?

A földgolyó tavaszi fesztiváloktól hangos, megadjuk a módját Maia** ébredésének. Angliában egyesek a katolikus egyházi ünnepnek, vele a munka jeles napjának (szent József napja) adóznak. Mások az ősi, pogány szertartásokból (például a beltane – főként Skót területeken dívik) eredeztethető hagyományoknak áldoznak tánccal, zenével, tűzzel, vigassággal. Utóbbi szerencsére emberáldozatot már nem igényel, mint az természetes volt a kelta druidák idején…

Finnországban a karácsonnyal egyenértékű nap a Vappu. Ekkor kezdődik a fesztivál- és műsorsorozat, mely főleg a főiskolai, egyetemi diákok toplistás foglalatossága, lévén, hogy mértéktelen mennyiségben folynak nem csak a bulik, hanem az alkoholos italok, és fogynak a frissen sütött házi sütemények.

Ég a máglya, ég!

Írországban és Németország egyes vidékein máglyákat gyújtanak, Kazahsztánban a népek egységét köszöntik május elsején.
Svédországban jobban előtérbe helyeződik a munka ünnepeként, mint egyéb vallásos jellegű szokások, tradíciók.
Franciaországban a gyöngyvirág ünnepére virrad május elseje – köszönhetően IX. Károlynak. Szerinte az ezen a napon kapott gyöngyvirág szerencsét hoz.

Hawaiin sem tétlenkednek, megtartják az általában jázminvirágból, orchideából, szegfűből, vagy akár kagylóból font virágfüzér napját. Ez a lei napja, és vendégszeretetük allegóriája.
USA-ban és Kanadában ez a törvény napja.

Pünkösd szép hónapja

Pünkösd havának (vagy másként: ikrek hava) első napjára remek lehetőség a mulatságra a szabadtéri rendezvényeken való részvétel. Se szeri, se száma a majálisoknak, ritka az a hazai település, ahol ne nyüzsögne vidám forgatag május elsején fesztiválon, falunapon. A legszínesebb kulturális programokat szedik csokorba a rendezvényszervezők, hogy kis csemetéktől az aggastyánig mindenki megtalálja a hozzá passzoló szórakozást.

Május elseje az egyik legkedvezőbb lehetőség a tökéletes rendezvényszervezésre! Az időjárás optimális, az emberek szívesen kimozdulnak.  Eszükbe sincs otthon kuksolni!
Segítsünk nekik, tegyük igényessé, emlékezetessé ezt a csodálatos napot!

Hurrá, végre május elseje! 

*Fehérnép: A fehér az ártatlanság, tisztaság színe. Az ősi vallási szertartások alapeleme a fehér galamb, fehér ló, liliom. Az ártatlan, tisztelt, szeretett lányokat, nőket titulálták így. Ma már inkább csak humoros felhangja van.

** Maia, azaz Május. Nevét Maiai Maiestasról kapta – ősi termékenység-istennő, a római mitológia alakja, Hermész anyja.

 

Iratkozz fel a cikkfigyelőre!

Csak hetente egy összefoglaló emailt küldünk.

Bármikor leiratkozhatsz, ha nem tetszik.

Értesülsz a friss hírekről és árajánlatokról.

 

Vissza

Címkék : érdekességek

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: