3+1 hasznos tanács, ha lovasokat szervezel a felvonulásra

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

3+1 hasznos tanács, ha lovasokat szervezel a felvonulásra

Egyes események, például szüreti felvonulás, március 15-i megemlékezések elképzelhetetlenek ló nélkül. Nyeregben van, akinek van a tarsolyában egy-egy paci, hiszen a ló népszerű és szerethető állat, mindamellett veszélyes „üzem”! Mit tehetsz te, a programszervező annak érdekében, hogy ne váljon rémálommá lóhalálában a rendezvény? 

3 + 1 hasznos ötlet, ha lovasokat szervezel a felvonulásra

Ki ne lenne büszke arra, hogy lovas nemzet vagyunk, még akkor is, ha életünkben lovat csak képen láttunk. Azt is büszkén valljuk, hogy őseink lóval a lábuk között születtek, és nyereg alatt puhítottuk a húst. Csendben megjegyzem, utóbbi közhely csupán városi legenda, félreértés, hiszen a nyereg alá tett hússzeletek nem étkezési, hanem sebkezelési célokra voltak hivatottak, illetve arra, hogy távol tartsák a nyüveket, ha a nyereg feltörte a pára hátát. 

A ló, mint egyéniség és társas lény

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik ez a csodálatos állat, pillantsunk be a lókulisszák mögé. A későbbiekben, amikor rendezvényszervezőként lovas programot is betervezel a repertoárba, hasznát veheted. 

A ló nem ember, csak majdnem – vallják a lóbarátok. Tény, hogy minden hátasnak más és más a személyisége, vannak azonban alapjellemzők, és ha összevetjük a homo sapienssel, meglepve tapasztaljuk, hogy sok a közös vonásunk.

A ló társas lény. Ez nem jelenti azt, hogy a kétlábú számára társ. Nem. A paci igazi lóbarátja egy másik, négylábú élőlény. Itt valóban igaz a mondás: ha nincs ló, jó a szamár is. Vagy póni, juh, birka, kecske.

3+1 hasznos tanács, ha lovasokat szervezel a felvonulásra

Hogyan járhatunk a ló kedvébe, ha rendezvényen parádéztatjuk

  1. A ló nem hülye – mutasd meg neki, mi vár rá!

Ez a négylábú nagyon okos állat, rettentően kíváncsi, és nem felejt – jó a memóriája. Érdemes bemutatni még a felvonulás kezdete előtt azokat a mozgó, villogó, erős hangokkal járó potenciális ijedelem-forrásokat, melyektől inába szállhat a bátorsága. A szemellenző is remek találmány, leszűkíti a látómezőnyt. 

Ha felhúzza felsőajkát, és megmutatja általában rettentően ronda fogait, úgy tűnik, röhög, de nem: ő így szimatol. 

  1. A ló agya menekülő üzemmódra van programozva – engedj neki teret!

A ló évmilliókkal ezelőtt nem haszonállatnak, nem hobbiállatnak, hanem csak mozgó húsboltnak, szép nagydarab prédának számított. Mivel a ló nem ragadozó, a rúgáson kívül csak a menekülés jelentette és jelenti számára a kiutat. Ez az információ végérvényesen belepöndörödött a paripák genetikai DNS spiráljába. Ezért van az, hogy a ló inkább a végzetébe rohan, mintsem szembenézzen a vélt vagy valós veszéllyel. Ilyen szomorú eset történt 2017 októberében a budai várban, ahol a huszárló megbokrosodott, a magasból alávetette magát és kimúlt. Szerencsére a huszár idejében le tudott ugrani. 

Szemtanúja voltam, mert saját élmény (Jósvafő, hucul-napok), amikor egy négylovas hintó tereprallye autókat megszégyenítő gyorsasággal, irányíthatatlanul manőverezve száguldott a műúton, mert bepánikoltak a lovak. Bármelyik autóversenyző megirigyelhette volna, ahogyan faroltak, szinte szikrát hánytak a kerekek! Gólyalábas produkciót adtunk elő, éppen előtte pillanatban álltunk félre. El lehet képzelni a vérnyomásunkat… A ló imponáló, népszerű, de bizony veszélyes üzem. 

  • A felvonulási menetben a lovas produkció előtt és után, és mellette is hagyj pár méter helyet.
  • Ha lovas produkcióval színesíted a programot, keress egy nyugis területet, ahol a gazda megjárathatja a pacit. 

3+1 hasznos tanács, ha lovasokat szervezel a felvonulásra

 

  1. Huszárral a menet elejére – sakk-matt!

 

  • Az állat legjobb helye a menet elején van, hiszen nem fog hátratekintgetni, hogy direkt megriadjon. 
  • Zászlóforgatók, traktor, mazsorett csoport, izgő-mozgó mutatvány ló elé nem való. 
  • Rezesbanda, dobosok? Irány a lópopó! Szervezd őket hátra! 

 

  1. 3 + 1 Rossz gazdának szomorú és konok a lova 

A lovat és gazdáját figyelve hamar kitapasztalhatod, milyen kapcsolatban állnak egymással. Kerüld el azokat a gazdákat, akik szemmel láthatóan agresszívek, vagy határozatlanok, és úgy rángnak a zablán lógva, ahogy az állat akarja. A ló nem fogad szót olyan embernek, aki mellett nem érzi magát biztonságban, aki nem uralja, és aki nem bánik vele jól. 

Fontos, hogy közvetve, de te is felelős vagy. Ha szükségét látod, rögzítsd a szerződésben, hogy ittas fogatos nem irányíthatja a lovakat, a fogatot!

Kedves rendezvényszervező, te csak tedd továbbra is a dolgod, hiszen „A jó lovat az istállóban is megkeresik.”

Rengeteg érdekesnél érdekesebb, lóval kapcsolatos magyar szólás és közmondás kering a neten, sok még számomra is teljesen új volt. 

3+1 hasznos tanács, ha lovasokat szervezel a felvonulásra

Laci bácsi, amikor lovat lát, mindig megjegyzi: „szeretem én a lovat, szeretem, de legjobban bélbe töltve, kicsit csípősen.” Bocsássuk ezt meg neki, évekkel ezelőtt hetekig sántított, mert egy többmázsás mén rálépett a lábára. 

Veletek esett már meg ló-sztori? Ha igen szívesen látjuk a történeteket, kérdéseiteket és a tanácsaitokat! 

 

Vissza

Címkék : szüret

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: