Indul a Lázár Ervin program

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Indul a Lázár Ervin program

Léteznek igazán nagyszerű kezdeményezések, mint az ez év februárjában kihirdetett és ősszel hivatalosan is útjára indult Lázár Ervin Program. Minden olyan kezdeményezés, mely akár a legcsekélyebb mértékben szolgálja gyerekeink kulturális épülését, hagyományaink átörökítését, megsüvegelendő. A Lázár Ervin Program éppen ilyen.

„Valójában Lázár Ervin életművének jelentős hányadáról elmondható, hogy meseszerű, de az is, hogy ott van benne a mágikus, mitikus (…) Szövegvilágában a valóság és a fantasztikum szinte megérintik egymást.”

Todorov, Tzvetan: Bevezetés a fantasztikus irodalomba. In Komáromi Gabriella: LÁZÁR ERVIN élete és munkássága, 2011, Osiris, 295. oldal.

Lázár Ervin maga volt a mese. Sőt! LÁZÁR ERVIN MAGA A MESE. Nem helyénvaló múlt időben beszélni róla, hiszen meséi, hangjátékai, filmes adaptációi a mai napig varázsolnak el a nézőt, olvasót, hallgatót, korosztálytól függetlenül. És ami a legfontosabb, a fiatalabb nemzedéknek és a legkisebbeknek is olyan kulturális értéket és élményt nyújtanak, mely párját ritkítja.

Lázár Ervin meséit hallgatva nem zsizseg az aprónép. Az idősebbek nem pillantanak a telefonjukra percenként. Figyelnek. Figyelnek és élvezik a történeteket… Megszűnik minden, csak a mese és ők maradnak. Az írónak valami varázslatos képessége volt, van arra, hogy a szó jó értelmében elcsábítson és elvigyen bennünket egy tündérvilágba, ahol megismerkedhetünk a kisfiúval és az oroszlánokkal, a Hétfejű tündérrel, Mikkamakkával, Dzsonival és Árnikával. Nem kell belépő, bejárhatjuk a Négyszögletű Kerek Erdőt, elámulva Dömdödöm kalandjain és szűkszavú, de annál bölcsebb meglátásain.

Játszva tanulhatunk Lázár Ervintől. Minden egyes alkalommal, amikor olvassuk, látjuk, halljuk műveit, új és új tanulságot vonhatunk, tökéletesen és szívből átadva magunkat az élménynek és a katarzisnak.

Nem véletlen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma mondhatni az író emlékének ajánlotta fel ezt a remek lehetőséget azzal, hogy a nevével fémjelezte a programot.

Lázár Ervin Program

A Lázár Ervin Program veleje, hogy szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden általános iskolás részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítja a bábszínházi, színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyeinek látogatását – ez mindenképpen üdvözlendő. 

Paprika Jancsi no meg az ördög

A fentiekből biztosan kiderült mennyire szeretem az író műveit, ami nem csoda, hiszen gyerekkorom óta kísér és hatással van a munkásságomra. Ezért is vagyok annyira meghatva, ugyanis hihetetlen érzés, hogy egyik produkciónk bekerült a Lázár Ervin Programba.

Talán tudjátok, hogy a hagyományos vásári kesztyűs bábjáték egyik képviselője vagyok – Paprika Jancsi klasszikus figurája kel életre általam. Nos, ezt az előadást beválasztották a Lázár Ervin programba (hurráhurráhurrá!), így Paprika Jancsi és állandó ellenlábasa az ördög eljuthat sok általános iskolás „pajtikához”. Az előadást a pedagógusok választhatják Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyékben. A pályáztató szervezet a Musical Miskolc.

Kis személyes: egyik legnagyobb öröm számomra, amikor a paraván mögött állva tapasztalom, hogy az előadás főszereplői nem Paprika Jancsi, nem az ördög vagy a többi vásári kesztyűs báb és nem is jómagam, hanem a gyerekek… Ez az igazi siker! Hallani, hogy teli torokból, szívvel-lélekkel bíztatják a nyers humorú, de jószívű bábfigurát, és közben pokolba kívánják az ördögöt. 

Most megyek, megnézem Laci bátyánkat, aki hallva az örömhírt, ecsetet és festéket ragadott, majd elvonult a műhelybe széles mosollyal és ezekkel a szavakkal kísérve a kivonulást: „Megyek, ráfér arra a paravánra némi lakk, meg Jancsi képére sem ártana némi pirospozsga. Szerintem erőst be lesz fogva a jövőben.”
Úgy legyen! Kezdődhet az előadás?

 

Vissza

Címkék :

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: