Mikor kell kiürítési tervet készítened zenés, táncos rendezvénynél?

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mikor kell kiürítési tervet készítened zenés, táncos rendezvénynél?

Sashalmi József, tűzvédelmi főelőadót kérdeztem interjúmban, mikor és hogyan kell kiürítési tervet készítenie a rendezvényszervezőnek...

Kérlek, mutatkozz be és mutasd be röviden a céged!

Sashalmi József vagyok a BODO TREND Bt. ügyvezetője, képesítéseimet tekintve biztonságszervező és tűzvédelmi főelőadó.

13 éve foglalkozom élőerős objektumvédelemmel és rendezvénybiztosítással.

Az elmúlt években tűzvédelmi képesítéseket is szereztem, hogy még nagyobb szakértelemmel tudjam segíteni a rendezvényt szervezők munkáját, biztosítani az azon résztvevők biztonságát és jól felkészített vagyonőr állománnyal tudjak biztonságot szolgáltatni.

A BODO TREND Bt.-t is erre a komplex rendezvénybiztonsági szolgáltatásra alapítottam, melynek fő profilja rendezvények tűzvédelmi és biztonsági intézkedéseit tartalmazó dokumentumainak elkészítése és igény esetén a szükséges biztonsági létszám biztosítása.

A blog olvasói gyakran szerveznek zárt helyszínen, például művelődési intézményekben koncerteket, táncos rendezvényeket. Mikor kell kiürítési tervet készíteniük?

Zenés, táncos rendezvény esetében mindenképpen kell, mivel az csak engedéllyel tartható. Az engedély kérelem egyik fontos része a Biztonsági terv, melyben többek között szerepelnie kell a zenés, táncos rendezvény helyszínének baleset, elemi csapás, tömeges rendbontás esetére vonatkozó kiürítési és menekítési tervének.

Fontos tisztában lennie a szervezőnek, hogy mitől lesz zenés, táncos engedélyköteles a tervezett rendezvénye. Zenés, táncos rendezvény az a rendezvény, ahol főszolgáltatásként zeneszolgáltatást nyújtanak és a résztvevők nem rendelkeznek ülőhellyel, továbbá az annak helyt adó építmény tömegtartózkodásra szolgáló, vagy ilyen helyiséget tartalmazó. Tömegtartózkodásra szolgáló építmény az, ahol tömegtartózkodásra szolgáló helyiség van, vagy ahol egyidejűleg 300 főnél több személy megjelenése várható. Tömegtartózkodásra szolgáló helyiség az egyidejűleg 300 főnél nagyobb befogadóképességű helyiség.

Itt fontos megjegyeznem, hogy ha a rendezvény a gyülekezési törvény, a választási törvény hatálya alá tartozó, vagy vallási, esetleg családi illetve közoktatási intézményben az intézmény által szervezett, akkor nem kell rá engedély.

Mikor kell kiürítési tervet készítened zenés, táncos rendezvénynél?

Tart a koncert, fergeteges a hangulat. Senki sem szeretné, ha a hatóság véget vetne a bulinak

Milyen hatóságoknál kell bejelentést tenniük vagy engedélyt kérniük?

A zenés, táncos rendezvény engedély kérelmét a települési önkormányzat jegyzőjének kell benyújtani. Az engedély iránti kérelmet a zenés, táncos rendezvénynek helyt adó építmény üzemeltetőjének kell benyújtania. Az engedélyezési eljárás során a jegyző helyszíni szemlét rendel el az illetékes szakhatóságok, többek között a Katasztrófavédelem és a Rendőrség bevonásával.

Az elmúlt években tapasztaltam, hogy sok szervező nincs tisztában azzal, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előír egy tájékoztatási kötelezettséget a létesítményekben rendezvényt szervezőknek akkor is, ha nem zenés, táncos a rendezvény. A művelődési, sport és oktatási létesítményekben, ha nem az eredeti rendeltetésnek megfelelő rendezvényt tartanak, vagy 500 főnél nagyobb befogadóképességű nem művelődési és sportlétesítményben, alkalomszerű sport, vagy kulturális rendezvényekre, a rendezvény szervezője köteles írásban meghatározni a vonatkozó tűzvédelmi és biztonsági intézkedéseket. A tájékoztatást a rendezvény időpontja előtt 15 nappal kell megküldeni az illetékes tűzvédelmi hatóság részére. A biztonsági intézkedéseknek, biztonsági tervnek tartalmaznia kell kiürítési számítást, grafikus menekülési tervet, helyszínrajzot, a felügyelő biztonsági személyzet feladatait, a tűz esetén teendőket és a tűz jelzésének és oltásának módját.

Mikor kell kiürítési tervet készítened zenés, táncos rendezvénynél?

Mennyibe kerül egy Biztonsági terv készítése?

Ez változó. Mivel nincs két teljesen egyforma rendezvény így mindig egyedi ajánlatot szoktam tenni. Persze minél nagyobb és összetettebb rendezvényről beszélünk, annál bonyolultabb a biztonsági tervezése és annál drágább is. Befolyásolja az is az árat, hogy a létesítménynek van e tűzvédelmi terve, grafikus kiürítési terve, ami felhasználható a biztonsági terv készítésénél, vagy nulláról kell dolgozni.

Mi volt a legdurvább tapasztalatod ez ügyben?

Egyszer felkértek egy szabadtéri rendezvény biztosítására a rendezvény előtt pár nappal. Konkrétan két fő vagyonőrt kértek a rendezvény beléptetésének koordinálására, a kapuba. A szervező telefonon azt mondta, hogy sportnap lesz előzetesen regisztráltaknak semmi extra. Amikor kimentem az általam jól ismert terültre átbeszélni a főszervezővel a feladatot akkor derült ki, hogy körülbelül 800-900-an regisztráltak és a szabadtéri rendezvény területén lévő sportlétesítményben egy koncert is lesz. Elmondtam neki, hogy ide minimum biztonsági terv kellene és van egy bizonyos tájékoztatási kötelezettség is a Katasztrófavédelem felé továbbá a biztonsági létszám sem elegendő két fővel. A válasza az volt, hogy a kollégája azt mondta neki, hogy beszélt a Tűzoltókkal és minden rendben van.

Végül is sikerült lebonyolítani egy kis gyors papírmunkával és magasabb biztonsági létszámmal. A rendezvény sikertelen lett, mivel körülbelül százötvenen vettek részt rajta, de ez esetben annyira nem bántam.

Mi volt a legjobb példa?

Az egyik nagyobb fővárosi rendezvényszervező cég megkeresett, hogy szeretnének az egyik miskolci sportlétesítményben egy kulturális kiállítás, vásár jellegű rendezvényt tartani. A szervező teljesen tisztában volt vele, hogy milyen dokumentumokat kell elkészítenie és megküldenie. Nem spóroltak az általam meghatározott biztonsági létszámmal és időben megkerestek, a rendezvény előtt több mint másfél hónappal.

Mikor kell kiürítési tervet készítened zenés, táncos rendezvénynél?

Ha valaki veletek szeretné elkészíteni a szükséges engedélyeket, hol ér el?

A www.bodotrend.hu oldalon megtalálhatók az elérhetőségeink.

Vissza

Címkék : tudástár, rendezvényszervezés, jogszabályok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: