Kell-e a rendezvényszervezőnek foglalkoznia egészségügyi biztosítással?

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Kell-e a rendezvényszervezőnek foglalkoznia egészségügyi biztosítással?
Kell-e a rendezvényszervezőnek foglalkoznia egészségügyi biztosítással?

Ki a felelős, ha valaki nem kap ellátást a rendezvényen?

Két éve történt augusztus huszadikán hogy, egy észak-alföldi település falunapját tartotta. Így aztán összekötötte Szent István király ünnepét egy színes családi rendezvénnyel.

A falu szélén lévő sportpályán volt a mulatság, ahol most nem a helyi focisták rúgták a bőrt. A játéktér közepén elhelyezett színpadon a televíziós tehetségkutató tavalyi nyertese próbálta jobb kedvre deríteni a Nagyérdeműt. Nem volt könnyű dolga! Hiába volt már délután négy óra, rekkenő volt a meleg. Úgy látszik a nyár így augusztus végén még tolt egy hőhullámot, alaposan megizzasztva ezzel a falu népét.

Árnyék persze sehol. A gondos szervező felállíthatott volna egy árnyékot adó színpadfedést vagy rendezvénysátrat, beállíthatott volna néhány párakaput, de itt erre nem gondoltak. Az izzadtság és a gulyáságyúból előtörő kesernyés füst csípte a szemet. A levegő mozdulatlan volt, a hőség a Szaharát idézte.

A művésznő rajongó tábora, valamivel több, mint ezer ember volt. A szomszédos településekről is átjöttek, hogy lássák és hallják élőben. Ők dacolva a körülményekkel engedelmeskedtek az énekes nem túl eredeti felszólításainak: „Na, gyerünk, kezeket a magasba” Néhányan a majd 200 méterre lévő büféhez menekültek és a sátor óvó árnyékából, a hideg sörös korsót markolva követték a bulit. A hangerőt magasabbra tekerte a technikus, így elért hozzájuk is a zene lüktetése: dum-dum, tuci-tuci.

A helyi daloskör vezetője, ha jól emlékszem „Bitang” volt a beceneve, szintén dacolva a forrósággal a színpad előtt állva biztatta az énekest. Kitartására talán magyarázat lehet, hogy ő volt a „Helyi Kézműves Pálinkák Versenyén” a zsűri elnöke. Így hát őszülő halántéka ellenére megmutatta a fiatalságnak, hogy is kell mulatni.

Ám ekkor tragikus fordulatot vett az esemény. Bitang zihálva ott hagyta a táncteret. Először csak leült, majd lefeküdt és eszméletét vesztette. Az asszonyok kétségbeesve szaladgáltak, egyik vizes kendőt hozott azzal törölgették az arcát. A másik a mentőket próbálta hívni, de nem jutott eszébe a telefonszám. Megérkezett a polgármester is, aki tárcsázta a segélyhívót.

Ekkor már nem volt pulzusa a szerencsétlenül járt öregúrnak. „Orvost! Orvost!”- kiáltották többen. De nem jött segítség. A jelen lévők közül senki nem tudta és vállalta az újraélesztés procedúráját, mondván: „nehogy még nagyobb baj történjen!” A percek pedig gyorsan teltek, minden egyes minuta elteltével csökkent az életbe maradás esélye.

Megérkezett szirénázva a mentő is. A pályára azonban nem tudott bejönni, mert elállta az utat egy kirakodó árus furgonja. A mentősök futva érkeztek és megkezdték az újraélesztést. Hosszú percekig küzdöttek Bitangért. Sikertelenül. A szomorú esemény még sokáig beszédtéma volt a településen és hosszú évekre rávetette árnyékát a falunap hangulatára.

Kedves Olvasó! A fenti rövid írás a képzelet műve, nem történt meg a valóságban. Azért írtam meg, hogy érzékletesebbé tegyem, mennyire fontos a rendezvények egészségügyi biztosítása. Mert bizony a felelősség a szervezőké.

De mégis hogyan van ez? Van-e bármilyen szabályozás, amit követni kell?

 Az 5/2006 (II.7) EüM rendelet pontosan előírja, milyen feltételeknek kell megfelelni és milyen felelőssége van a rendezvény szervezőjének. A jogszabályi előírást minden felelősen gondolkodó szervezőnek tanulmányoznia kell. Mivel tudom, hogy kevés időd van, ezért összeszedtem neked a legfontosabbakat dióhéjban.

  1. Kit bízhatok meg az egészségügyi biztosítással?
  • Egészségügyi biztosítást az Országos Mentőszolgálat vagy más engedéllyel rendelkező magán egészségügyi szolgáltató végezhet.

 

  1. Hány résztvevő felett kell nekem ezzel foglalkozni?
  • Kisebb létszámú, 1000 fő alatti rendezvény esetén rendezvénybiztosítás akkor szükséges, ha a rendezvényt kifejezetten betegek vagy időskorúak számára szervezik, illetve jogszabály az esemény, sportesemény jellegére tekintettel azt kötelezően előírja.
  • 1000-5000 fő részvétele esetén egy esetkocsi és legalább annyi mentőgépkocsi szükséges, hogy a mentőegység elhelyezési pontja és a rendezvény legtávolabbi pontja 10 percen belül elérhető legyen. Vízi, vízen történő sport rendezvény esetén sürgősségi mentőhajó biztosítása is szükséges.
  • 5001-10 000 fő részvétele esetén egy esetkocsi, egy mentőgépkocsi és annyi további mentőgépkocsi szükséges, hogy a mentőegység elhelyezési pontja és a rendezvény legtávolabbi pontja 10 percen belül elérhető legyen.

 

Az ennél nagyobb résztvevőkkel számoló rendezvények ritkák. Ha te mégis ilyet szervezel, akkor tanulmányozd a rendeletet.

  1. Mi az a gyalogőrség?
  • Gyalogőrségnek nevezzük a rendezvény egészségügyi biztosításának azon formáját, amelynél a rendezvény résztvevőinek egészségügyi biztosítása mentőgépjármű igénybevétele nélkül történik.
  1. Zárt térben sem kell 1000 fő alatt foglalkoznom ezzel?
  • Zárt térben tartott, 300-1000 fő közötti létszámú zenés táncos rendezvény esetében egy fő gyalogőrség biztosítása szükséges.
  1. Hol találok további információkat?

 



Értesítés új hírekről

Vissza

Címkék : jogszabályok, egészségügyi biztosítás, tudástár

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: