Interjú Görög Ibolya protokoll szakértővel

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Interjú Görög Ibolya protokoll szakértővel

Görög Ibolya protokoll szakértő, író

- Biztosan sok művelődésszervezőnek ismerősen hangzik Görög Ibolya neve, de akinek mégsem, annak hogyan mutathatom be?

Nagyképűség lenne, ha azt mondanám, hogy csak a nevemet – ahhoz Győzike méretű ismertség kellene! Viccet félretéve, azt szeretem, ha protokoll szakértőnek, írónak titulálnak. A protokoll szabály azt mondja, hogy az éppen betöltött vagy a legutolsó betöltött poszt szerinti rangot kell használni, kivéve, ha valaki köztársasági elnök vagy miniszterelnök volt, nekik ez a titulus halálukig kijár.  Sokan elmondják, hogy „volt miniszterelnöki protokollfőnok” – de ez már nagyon régen volt. Ezt a tisztséget 1987  és 1999 között töltöttem be, azóta a gyors társadalmi változások okozta érzésem, hogy évszázadok teltek el.

 

- Hogyan öltözködjön a tanult, európai rendezvényszervező, ha protokolláris eseményt szervez? 

 

A rendezvényszervezőnek azt kell tudnia, hogy ő nem vendég. Az a tanácsom, hogy ha a vendégek számára van előírt öltözet, akkor a rendező egy féllel alá, illetve – pl. sporteseményen – egy féllel fölé öltözik. 

 

Általában azért figyeljünk arra rendezvényesként (protokollosként), hogy a személyünk nem lehet előtérben. Tehát a férfiak kerüljék a feltűnően macsós borosta-arany karlánc-zselés haj megjelenést, a nők pedig nem lehetnek „dögösek” (erős smink, túl rövid szoknya, túl mély kivágás stb.) az ápoltság elsődleges – de szerencsémre erről ma már nem kell  beszélnünk. Lehangoló a szag-információ, jöjjön az bárhonnan is. 

 

- Február a bálok időszaka? Milyen öltözködést ír elő a báli etikett? Ha mi szervezzük az eseményt, akkor is követnünk kell a vendégek számára előírt dressz kódot?

A rendezvényszervező nagy hibát követ el, ha egy bálban a vendégeknek frakkot ír elő. Nagyon kényelmetlen ruha, az „apagyilkos” álló gallérú ingben, kötelező fehér mellényben a zakó alatt nem lehet reggelig táncolni. A nőknél frakk esetén a nagyestélyi a kötelező, aminek kötelező része a könyököt takaró kesztyű, amit nem szabad levetni. A frakkot csak a nyitótáncot táncoló fiataloknak javaslom. A vendégek egy elegáns bálban szmokingot hordanak, a hölgyek pedig hosszú alkalmi ruhát. Ez azért is jó, mert a rendezőknek a szmokingot kiváltja a fekete öltöny, fehér ing, fekete csokornyakkendő viselet is. A pincérek, tehát az effektíve kiszolgáló személyzet szmokingot hord, fehér csokornyakkendővel. A hölgyeknél pedig a hosszú alkalmi ruha lehet esetleg nadrágos is (csak érjen le a bokáig) egy csillogó felsővel. 

 

- Önt sok rendezvényre hívják meg előadóként. Mi a véleménye a hazai rendezvényszervezésről?

 

Nincsenek problémák, ahol megfordultam, általában rendben mennek a dolgok. Ahol gond szokott lenni, az az érkezés, pl. a regisztráció. Egy asztalnál maximum 50 főt lehet regisztrálni, tehát a névsort meg kell törni A-től G-ig, stb.  Az ezt jelölő táblát pedig nem a regisztrációs asztalra kell tenni, mert ott a sorban állóktól a többiek nem látják, hanem fel a falra, magas tartórúdra stb. Nem is merem elmondani, de még mindig előfordul néha az az alaphiba, hogy minden Dr. a D-betűnél regisztrál!! Tudjuk, hogy nemzetközileg is elfogadott regisztrációs név írása, még a kitűzőkön is : „SZABÓ, Pál dr.”

„SMITH, John prof.”

És van még egy: a hostesseket felfogadván előlző nap be kell járni velük a rendezvény színhelyét, mi hol van, stb. , mert nincs borzalmasabb a „nem tudom” válasznál. 

 

- Ha a művelődésszervező szeretné Önt meghívni előadást tartani az intézményében, hogyan tudja ezt megtenni?

 

Gyakran hívnak meg és boldogan megyek. Írnak nekem egy e-mailt, elmondják, milyen körnek lenne az előadás, hol, milyen időtartamban, körülbelül mikor – és erre én leadom a javasolt tematikát és az előadói díjat tartalmazó ajánlatomat. Sokszor javaslom, hogy a helyszínen a helyi könyvesbolt árulja a könyveimet és szívesen dedikálok is.  Egy gond van csak, hogy jó időben keressenek, mert több hónapra előre tele van a naptáram. Szerencsére! 

 

- Nagyon szépen köszönöm az interjút! Jó egészséget és lelkes hallgatóságot kívánok!

 

Görög Ibolya elérhetősége:

G-Protokoll Bt

www.gprotokoll.hu

 

Vissza

Címkék : rendezvényszervezés, protokoll, dresszkód

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: