Így legyél motivált, ha kulturális rendezvényt szervezel

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Így legyél motivált, ha kulturális rendezvényt szervezel
Így legyél motivált, ha kulturális rendezvényt szervezel

A küldetés tudat motiválhatja a rendezvényszervezőt is

A városi legenda szerint mikor a legkiélezettebb volt a verseny az oroszok és az amerikaiak között, hogy ki jutasson először embert a holdra, Kennedy elnök ellátogatott az Amerikai Űrhajózási Hivatal központjába. A tárgyalások és megbeszélések között az USA első emberére is rájött a szükség. Fel is kereste azt a helyet, ahová még a legnagyobb megasztár is gyalog jár. Mikor belépett az illemhelyre, egy sárga overallos munkásnőt pillantott meg. Mivel nem esett le neki elsőre, hogy a takarító munkaerő tisztítja a mellékhelységet, megkérdezte tőle:

- Hát maga mit csinál itt?

- Én kérem, - húzta ki magát büszkén a cseppet sem megszeppent munkásnő – a munkámmal hozzájárulok, hogy Amerika elsőnek jutasson embert a holdra! 

Azt gondolom, hogy egy olyan szervezet, amit ilyen mélyen átitat a küldetéstudat, sikerre van ítélve. Nem is csoda, hogy megnyerte az USA a versenyt és Neil Armstrong lépdelhetett elsőnek a Holdon. A küldetés fogalma trendi lett manapság. Ma már a munkavállalóknak fontos az, hogy tudják, cégük mi felé tart, mi végre létezik a világban és milyen céljai vannak. Valamire való vállalatnak van megfogalmazott küldetésnyilatkozata. Ezt az alkalmazottak ismerik is és ha jó a cég kommunikációja, akkor ezeket a gondolatokat magukévá teszik. Nap, mint nap aztán igazi motivációt ad és lelkesítően hat.

A Google mamutcég például így fogalmaz: „a Google küldetése a világ összes információjának rendezése, univerzálisan elérhetővé és hasznosíthatóvá tétele”. A Starbucks kávézólánc a következőképpen írja: „Felpezsdítjük és gazdagítjuk a lelket: egy ember, egy csésze, egy közösség, egy időben.” Tehát mindig van a puszta működésen túlmutató cél. Ez több a profitnál, a terméknél vagy a szolgáltatásnál.

És mi a helyzet veled, kedves kulturálisszervező? A te intézményednek van küldetése? Olyan, ami nehéz helyzetben motivál és kitartásra ösztönöz? Te, aki egy művelődési intézményt vezetsz, rendezvényt vagy fesztivált szervezel, éppenséggel a gyerekprogramokkal foglalkozol, szóval te megfogalmaztad már, miért csinálod? Mikor a családod hétvégén otthon van és pihen vagy éppen húsvétoznak, akkor te a rendezvényeden dolgozol, telefonnal a kezedben szaladgálsz, egyeztetsz, problémákat oldasz meg. Ha kell a szabadságod alatt is bejössz elintézni, néhány fontos ügyet vagy késő estig bent maradsz, mert határidős a munka. Ha széket kell pakolni a nézőtéren, mert kevés lett a betervezett ülőhely és nincs a közelben segéderő, akkor pakolsz te, mert a közönség az első. Szóval, miért is?

Gondolom nem a busás fizetésért. Mert én még nem láttam kulturális szervezőt vadi új BMW-vel furikázni. De azt gondolom, aki a fényes járgányra hajt, az nem is ebben a szakmában helyezkedik el. Talán fontosabb az, amikor telt házas a rendezvény és a közönség tényleg jól érzi magát. Talán fontos az, hogy szereztél nekik egy szép estét vagy néhány gond nélküli órát. Sőt, még az is meglehet, hogy olyan művészeti produkciót sikerült közel hozni a közönséghez, ami formálja ízlését, gazdagabbá teszi lélekben.

Azt hiszem, ezt igazából te tudod pontosan megfogalmazni. Szerintem erről jó lehet beszélni akár a munkatársaiddal, sőt ha vezető vagy, érdemes lehet közösen megfogalmazni a művelődési intézmény vagy a fesztivál küldetésnyilatkozatát. Nem kell félni a szavaktól. Nagy erőt tudnak adni az egész szervezetnek és egyénileg is, a kollégáknak.

Hogy néz ez ki nálunk? Mi így fogalmazunk: Küldetésünk az, hogy Magyarországon minden kulturális rendezvényen művészi igényű szórakoztatás valósuljon meg.

Ez hajt bennünket, amikor hétköznap reggel, egy fáradt hétfőn, közönséges kedden vagy sima szerdán szürcsölgetem a kávémat hajnalban, tudom, hogy ma nem csupán műsort szervezek, adminisztrálok vagy telefonálok, hanem hozzájárulok ahhoz, hogy színvonalasabbak és sikeresebbek legyenek a rendezvények. Ez a tudat azért mégiscsak biztató!

Mert végül is mindegy, hogy vécés néni, kulturális szervező, orvos, lakatos vagy bármi más vagy, ha látod munkád értelmét és tudod, hogy ezzel hozzájárulsz ahhoz, hogy egy kicsit jobb hely legyen a Föld nevű bolygó.

Iratkozz fel a cikkfigyelőre!

Csak hetente egy összefoglaló emailt küldünk.

Bármikor leiratkozhatsz, ha nem tetszik.

Értesülsz a friss hírekről és árajánlatokról.

 

 

 

 

Vissza

Címkék : érdekességek

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: