Így kerüld el, hogy sokat kelljen fizetned a szerzői jogdíjak miatt...

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan kaphatsz kedvezményt az Artisjus Egyesülettől?

Így kerüld el, hogy sokat kelljen fizetned a szerzői jogdíjak miatt...

Akár húsz százalék kedveményt is kaphatsz

Azzal bizonyára tisztában vagy, hogy bár a zenekarnak, a fellépőknek a koncertért, szolgáltatásért a díjazást a megrendelő fizeti, ezen felül a szerzői jogdíjakat is a rendezvény szervezőjének kell megfizetnie a közös jogkezelőhöz. Hazánkban az Artisjus Egyesület foglalkozik a szerzői jogdíjak beszedésével. A weboldalukon szinte minden információ megtalálható ahhoz, hogy jogkövető legyen a rendezvényed a szerzői jogok tekintetében. Ide kattintva tudsz részletesen tájékozódni.

Deme Zsófiát, az Artisjus Egyesület PR kommunikációs munkatársát kérdeztem bővebben a témáról:

1.        Olvasóim gyakran szerveznek nem bevételfüggő rendezvényeket, falunapokat, városi ünnepségeket, fesztiválokat. Ezek a programok a látogatók számára ingyenesek. Mi az Ön tapasztalata, be szokták jelenteni a szervezők ezeket a rendezvényeket? Mennyire jogkövető a hozzáállásuk?

Deme Zsófia: Azt tapasztaljuk, hogy a rendezvényszervezők szerencsére egyre nagyobb arányban jelentik be a zenés rendezvényeket, koncerteket hozzánk - és ez nem véletlen. Az esemény időpontja előtt bejelentők akár húsz százalék kedvezményt is kaphatnak a fizetendő jogdíjból, ami természetesen ösztönző erőt jelent számukra. A rendezvényeket ráadásul már online is be tudják jelenteni hozzánk a szervezők, majd az elhangzott zenék listáját is megadhatják az interneten - kényelmesen, egyszerűen. Mindez olyan könnyítést jelent számukra, amely motiválja őket a jogkövető hozzáállásra.

2.        Gyakori eset, hogy utólag kell díjfizetésre felszólítani a szervezőket?

Deme Zsófia: Minden lehetséges nyilvános forrásból igyekszünk értesülni a rendezvényekről, így találunk olyanokat is, amelyeket a szervezők nem jelentettek be. Maguk a szerzők is igyekeznek nyomon követni a szerzeményeik elhangzásait, így sokszor tőlük értesülünk egy-egy koncertről, rendezvényről, például –a szervezőkhöz hasonlóan- ők is tudják hozzánk online bejelenteni a koncerteket. Ellenőrizzük, hogy az így bejelentett koncertekre megkaptuk-e már az adatszolgáltatást és a jogdíjat, amennyiben nem, megreklamáljuk a jogdíjakat. Tehát a válasz igen, előfordul, hogy utólag keressük meg a szervezőket, és felszólítjuk őket a fizetésre, de a fentebb leírtak miatt ez egyre kevésbé gyakori.

3.        Számíthat-e büntetésre, aki elmulasztja a bejelentést? Mekkora ennek mértéke?

Deme Zsófia: Ez esetben egyrészt elesik a kedvezménytől. Másrészt, ha csak a kollégáink ellenőrzése útján szerzünk tudomást a rendezvényről utólag, és már letelt a bejelentésre rendelkezésre álló 3 munkanap, akkor a szerzői jogi törvény értelmében a normál esetben fizetendő jogdíj kétszeresét számlázhatjuk ki a szervezőnek. (50% a jogdíj, 50% az úgynevezett költségátalány, ami az ellenőrzési költségek fedezésére szolgál)

5. Mi lehet a fő motiváció, hogy minél többen bejelentsék a rendezvényeket?

A bejelentés folyamatának megkönnyítése online eszközökkel, kedvezmények a korai bejelentőknek, továbbá a bejelentés elmaradásakor jelentkező, a jogdíj mellett fizetendő költségátalány.

Köszönöm a válaszokat!

Az én véleményem az, hogy a világunk úgy működik, hogy amiért nem fizetünk, az egyszerűen el fog tűnni. A zenekarok egyre kevesebb bevételhez jutnak a lemezeladásokból, hiszen mindenki letölti a számokat. Ezért kiemelten fontos bevételi forrásuk a jogdíj. Ha azt szeretnéd, hogy a jövőben is legyenek új dalok, szerzemények, akkor kérlek, ne sajnáld az alkotóktól jogos díjukat!



Értesítés új hírekről

Vissza

Címkék : artisjus, tudástár, jogszabályok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: