Hogyan óvd meg a közönséget a hőgutától

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan óvd meg a közönséget a hőgutától

A rendezvényen nagyon fontos, hogy kánikulában minél kisebb eséllyel kapjon a tisztelt publikum, fellépő művész hőgutát, és/vagy különböző fokú égési sérüléseket. Hogyan védheted ki a fájdalmas tanulságokat – sorainkból megtudhatod.

Piruljon a pecsenye! De csak ha nyárson, grillen pirul!

A tapasztalt, lelkiismeretes rendezvényszervező tudja, a kültéri rendezvényeken nem csak az esőre, szélre kell felkészülni, hanem a kánikulára, hőségre is! Nem elég a folyadékpótlás (lásd sörsátor), hiszen a mai UVB sugárzás rettentően agresszív! A lelkiismeretes műsorszervező a színvonalas szórakoztatáson kívül teljes körűen gondoskodik a kulturális, zenei vagy egyéb, más jellegű program résztvevőiről, fellépő művészeiről, a szolgáltatást nyújtó cégekre is figyel, de első a közönség! 

A legtöbb kistelepülésen, de a nagyobb községekben is kedvenc rendezvényhelyszín a futballpálya. Falunap, kisebb zenei fesztivál, kulturális, közösségi program optimális helyszíne – amennyiben kellemes az idő, azaz nem esik, vagy nincs 40°C árnyékban. A focipálya jól bejárható, átlátható ám csupasz terep, nincs egy enyhet adó árnyékfolt sem. (Egy pillanatra mélázzunk el, képzeljük magunk elé, ahogyan a csatár az ellenfelet, majd egy délceg tölgyet kicselezve tör a kapu felé.) 

Az erős napsütés a legjobb műsort is ellehetetleníti. A fedett színpadon zajlik a produkció, a publikum pedig a pálya árnyékosabb széléről „tombol”…
Kellemetlen, kínos élmény a rendezvény résztvevőinek, szervezőnek, fellépőnek, közönségnek is.

Az urbánus eseményeken sem biztos, hogy jobb a helyzet! A nagyobb tereken – általában művelődési központok előtt – hatalmas a placc, de igazi katlan, ha túl meleg az idő! Körös-körül épületek, a burkolat beton, aszfalt – remekül okádja vissza a meleget… Szerencsés esetben vannak fák, mely alá bezsúfolódhat pár szerencsés. 

Hogyan óvd meg a közönséget a hőgutától

Megoldás hőguta ellen? Íme, néhány feketeöves technika!

Vannak rendezvények, melyeket szívesen támogat az önkormányzat, ha van miből. A szerencsés szervezők gazdagabb büdzséből gazdálkodhatnak. Nyertes pályázat, bőséges iparűzési adó… 

Ha telik rá, miért ne?

1. Nagyobb anyagi ráfordításból jut arra, hogy a közönség felé is húzzunk egy színpadfedést. Egyszerűen, nagyszerű, mégis kevés szervezőnek jut az eszébe, pedig nem nagy ördöngösség: a színpadot biztosító szolgáltatóval egy füst alatt ezt is elintézhetjük. A Vecsési Káposztafesztiválon ilyet láttunk, gratulálunk érte!

Hogyan óvd meg a közönséget a hőgutától

2. Állíts fel vízosztó pontokat a nagy hőségben. Nem jut mindenkinek sörre, üdítőre és ne feledjük: a víz a legegészségesebb, és a legjobb szomjoltó! 

3. Volt rendezvényhelyszín, ahol naptej is rendelkezésre állt!

4. Jó ötlet a párakapu, imádják felnőttek, gyerekek – elérhető árban lehet kölcsönözni.

5. Sok rendezvényhelyszínen a tűzoltóság szimpatikus áron kínálja habparti szolgáltatását. Amellett hogy hűsít, még remek buli is a gyerekeknek. 

Hogyan óvd meg a közönséget a hőgutától

6. Apropó gyerekek! Kicsik, általában elférnek a színpadon – a nekik szóló programokon még nincsenek olyan sokan, mint este a sztárfellépő showján. Simán felhívhatod az apróságokat a színpadra, az árnyékba.
Ezt a megoldást választottuk például a Kisnánai várjátékokon is. A kb. 100 főnyi gyerekközönség simán elfért és jól szórakozott a bábjátékon. A szülők rettentően hálásak voltak. 

7. A művészfajta kreatív ember, éppen úgy szereti a közönséget, mint a korrekt műsorszervező! Ennek láthattuk ékes példáját Magyarország legnagyobb gyermekfesztiválján, a Győrkőc Fesztiválon, ahol iszonyú kánikula tombolt!
Kocsis Rozi és lelkes csapata kitalálta, hogy pár nagy fehér lepedőt kis zsebkendőnyi darabokra feltéptek. Egy felfújható medencébe vizet öntöttek, ezt a nap hamar langyossá melegítette. A zsebkendők négy sarkára csomót kötöttek, bemártották a langyos vízbe és a gyerkőcök azt tették a fejükre. Olálá! Amellett, hogy nem kaptak hőgutát, még buli is volt, hiszen nagyon cukin néztek ki.

+1. Olykor engedd el a színpadot, „nem kell mindig kaviár”! Miért ragaszkodsz minden műsorszámnál színpadhoz? Tudom én, hogy sokba került, de ha az előadás jellege megengedi, vidd egy minimális hangtechnikával árnyékosabb helyre. Egy bábelőadásnál például nagyon hangulatos tud lenni egy fás erdős liget a rendezvény területén. A beszélgetős műsor is elférhet a vendéglátós sátorban. De a főzőverseny eredményhirdetéséhez sem szükségesek a színpadot jelentő deszkák! 

Hogy is mondja drága Laci bácsink, ha túlpirul a grillen a flekken? „Leégett, mint Ricsi bohóc 'gusztus 20-kor a napon!"  

Neked van még pár remek ötlet a tarsolyodban hőguta ellen? Oszd meg velünk!

 

 

Vissza

Címkék : érdekességek

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: