Hogyan legyen higiénikus a rendezvény?

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan legyen higiénikus a rendezvény?

Előfordult már, hogy ezerszer végigcsekkoltad a feladatlistádat, mégis kimaradt az egyik legelemibb tennivaló, azaz nem biztosítottál illemhelyet a rendezvényeden? Vagy ha igen, nem eleget? Bevallom, nagyon vegyesek a tapasztalataim… Szeretném alább pár dologra felhívni a figyelmeteket, hátha egyet mondok és kettő lesz belőle. 

A szabadtéri rendezvények (érthető okokból) háttérbe szorított szereplői a mellékhelyiségek. A mobil WC-k egyszeriben főszereplőkké avanzsálnak, amint ráérik a szükség (főleg, ha szapora) a résztvevőkre.

Kulturális művelődésszervezőként tény és való, roppant sok mindenre kell figyelned, amikor tető alá hozol egy koncertet, falunapot, zenés táncos fesztivált, egyéb közösségi eseményt. Ilyenkor a tűzvédelmi előírásoktól kezdve az egészségügyi ellátáson át, a hangosításon keresztül, az esetleg háklis sztárelőadó különös kívánságainak teljesítéséig a te kezedben van a koordináció, tiéd a felelősség. Annak a felelőssége is, hogy amikor ráérik a dolog a publikumra, fellépő vendégekre, VIP személyekre, van hova elvonulni, vagy marad a bokor, ami lássuk be, roppant méltatlan helyzet mindenki számára. Tiszteljük meg a résztvevőket, ne ássuk alá a jóhírünket egy ilyen malőrrel!

Hogyan legyen higiénikus a rendezvény?

Jogszabályi háttér kontra mobil toalettek a rendezvényeken

Külön előírást, jogszabályt nem ismerek/találtam, mely pontosan meghatározza, hogy a rendezvényeken hány darab illemhelyiségre, mobil WC-re van szükség.
A 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről a tisztálkodó helyiségek és illemhelyek tekintetében pontosan instruál, és határoz például a gyerekekre és kísérőikre vonatkozóan is, bár hangsúlyozom: a rendelet a rendszeres használatra, nem esetire vonatkozik. Mindenesetre, ha követjük, abban hiba nem lehet. 

A rendelet lényege:
200 főig 10 fő részére legalább egy közös, 10 fő létszám felett nemek szerint külön illemhelyet kell létesíteni, minden megkezdett 

  • 15 fő női létszám részére legalább 1 WC-fülke, 
  • 40 fő férfi létszám részére legalább 1 WC-fülke és 1 vizelde vagy 2 WC-fülke létesítése elvárás.
  • Az illemhelyekhez legalább egy, illetve minden megkezdett 3 db berendezési tárgy (WC-csésze, vizelde- berendezés) után legalább egy kézmosót kell létesíteni.

Ha így teszünk, mindenki nyugodtan mehet a dolgára, ha szükségessé válik.

Különösen fontos, ha gyerekeknek szervezel programot, mindenképpen biztosíts a KÖZELBEN illemhelyet! 

Mire figyelj mobil WC rendelésnél

  • Legyen elég hely a telepítésre. Egy ToiToi általában 1,2x1,2 méter körüli, a magassága cirka jó 2 méter.
  • Fontos, hogy a mobil WC telepítésééhez egyenes, stabil, jól tömörített talaj és jó megközelíthetőség szükséges. Különösen fontos az aljzat előkészítése, hiszen ki szeretné, ha inogna, ne adj’ isten feldőlne… Egy mobil WC nem két deka, de egy erősebb szélvihar… 
  • Mindenképpen kérd ki a választott mobil WC-t kínáló cég véleményét a darabszámot illetően, ők a legkompetensebbek a témában. A fáma szerint egy mobil toalett maximum 180-200 „adagra” van hitelesítve. Nem főre! 
  • Többnapos rendezvény esetén számolj a plusz tisztítással, de szerencsésebb, ha inkább több WC-t rendelsz – egyeztess a szolgáltatóval.
  • Ha a rendezvényeden prominens személy is részt vesz, mindenképpen jelölj ki egy VIP illemhelyet, ha lehet, a többi WC-től távol. Léteznek kifejezetten VIP WC-k is, ezeknél általában alapfeltétel a 220V-os áramforrás. 
  • A mobil WC ára sok mindentől függ. A helyszín, a mennyiség, időpont… Kérj több cégtől árajánlatot, érdemes figyelni az árak mellett a referenciákat is!

Kis színes hír – Laci bácsi mesélte, amikor megtudta a cikk témáját: Magyarország első mobil-illemhely-szolgáltatója a ToiToi új titulussal büszkélkedhet. Ezúttal a fesztiválón szórakozó felhasználók a yoo névvel ellátott fülkékben intézhetik folyó ügyeiket, és találják meg számításaikat szorult helyzetek esetén.

Laci bácsi egyszer pórul járt, kifogyott a papír… Azóta a szerszámosládában mindig van egy tekercs háromrétegű. Miért is ne? 

 

Vissza

Címkék : tudástár, rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: