Hogyan fűts a szabadtéri rendezvényen?

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan fűts a szabadtéri rendezvényen?

Vacogtak már a farsangi rendezvényeden úgy istenigazából? Igaz, a kontyalávaló, egyéb forróitalok, melegételek is felmelegíthetik a közönséget. Egy ideig. De aztán újra jön a cidri, hacsak nem gondoskodtál hőkandelláberről. Hogy melyik az optimális? Lássuk, mitől melegszik a helyzet!

A téli szabadtéri programok, gasztrokulturális fesztiválok, disznótorosok, farsangi mulatságok melengető hozzávalói a hőkandelláberek. A szabad ég alatt megrendezett vigasságok jellemzően nem sportrendezvények, ahol az ember vérmérséklettől függően már a szurkolástól is kimelegedhet. 

Évről-évre egyre több remekbe szabott téli szabadtéri program várja az impulzívabb, vagy az otthoni punnyadást unó publikumot. Ezek az események zömmel „állófogadások”, vagy maximum sétálgatósak. Itt általában ácsorog, beszélget, eszeget, iszogat a nép, figyeli az éppen aktuális előadót, esetleg a zenei eseményen táncra kelve beindíthatja dermedt keringését. A kültéri hősugárzó a téli rendezvényszervezés palettáján eszményi megoldás a résztvevők komfortérzetét növelni! Egy átlagos hőgomba hatósugara 20-25m2, tehát a focipályát nem tudod egy hőgombával kifűteni, az tuti.

Jó-jó, de melyik a megfelelő? Vásárolj? Bérelj?

Az attól függ! Egyik legfontosabb kérdés, hogy pár alkalommal szeretnéd csak használni, vagy számolsz vele a későbbiekben is. Ha előbbi, akkor felesleges megvenned, kölcsönözd a hőgombát – remélhetőleg a lakóhelyedtől nem túl távol találsz megoldást. 

Ha azt vesszük, hogy a koratavasz, az ősz, sőt, a nyári esték sem mindig érik el számunkra optimális hőfokot, gyakran van szükség a melegedőre, és/vagy hosszú távra tervezel a teraszfűtő berendezéssel, érdemesebb megvásárolni. 

 

Mérj, mérlegelj – mire figyelj, mire ügyelj

A hőkandelláberek egyik legfontosabb ismérve, hogy mekkora területen szeretnénk vele eredményt elérni. Informálódj, mérd fel a felmelegítendő terület nagyságát, és a hősugárzó kapacitását.

Az elektromos árammal működő berendezésekkel szemben előnyösebbek a PB (11,5kg-os palack) gázzal üzemelő melegítők. Nincsenek „röghöz kötve”, áramforrás híján is produkálnak. Voltam egy farsangi rendezvényen, ahol az elektromos hőgombák folyamatosan leverték a biztosítékot. Másik érv a gázos mellett, hogy nincs vezeték, ami gabalyodna, nem esnek el benne, nem koszolódik, károsodik, feltekerni sem kell.  

Lehet:

  • halogénes, kvarcos, szénszálas, infrás melegítésű hőgombánk. 
  • mozgásérzékelővel ellátott, asztalként is funkcionáló, „parázsló”, izzó, vagy lánggal égő.
  • falra, mennyezetre akasztható, asztali, álló, fekvő.
  • „egygombos”, vagy high tech.
  • pofára romantikusabb, vagy ultramodern.

A téli kültéri rendezvények „alaptartozéka” az instabil, ittas ember, és a szaladgáló energiabombák: a gyerekek. Nagyon fontos, hogy a kültéri hőkandelláber biztonságos legyen, se égési, se feldőlés miatti sérülés ne forduljon elő. 

Szerencsés, ha a hőgomba:

  • állítható teljesítmény/hőerősségszabályzóval felszerelt,
  • energiatakarékos,
  • vízálló és/vagy fröccsenő vízvédelemmel ellátott,
  • stabil alapokon nyugvó, szinte feldönthetetlen, de rendkívül mobil (kerekek)
  • praktikus, szép, hatékony!

Öröm Laci bácsinkat figyelni, amikor egy-egy fagyosabb időben a fénytechnikát kiépítve milyen élvezettel dörzsölgeti a tenyereit a hőkandelláberek mellett. Amikor magam is melléállok kicsit, soha nem mulasztja el megjegyezni: „Azért az igazi tábortűznek párja nincs. Az nem csak melegít, hanem süt is. Szalonnát, krumplit, hagymát, ezt-azt…” Aztán mélyet sóhajt, és megy, hogy ránézzen a hangtechnikusra.

Te hogyan oldod meg a melegedőt a téli fesztiválodon? Van bevált módszered, tapasztalatod berendezésekkel, kölcsönző cégekkel. Adj tanácsot! Írd meg kommentbe!

Vissza

Címkék : rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: