Hogyan dobd fel Guiness rekorddal a fesztiválod?

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan dobd fel Guiness rekorddal a fesztiválod?

Legyen a fesztiválod különleges! Álmodj nagyot, lehettek Guiness világrekorderek!

Muszáj a különlegességhez Guiness-rekordernek lenni?! Dehogy! A település kulturális motorjaként egyáltalán nem kell kiforgatni a sarkaiból a világot. Művelődésszervezőként megvan a magad munkaköri leírása, azzal szépen el lehet lavírozni úgy, hogy letettél valamit az asztalra. De mi van, ha szeretnél túlmutatni a kerítésen, és olyan eseményt akarsz szervezni, mely amellett hogy kiváló alkalom a közösségépítésre, a világ figyelmét is rátok irányíthatja? Hidd el, nem is olyan nehéz!

November 9-e nem csak a feltalálók, hanem a Guiness-rekordok napja is. Ez elgondolkodtatott és arra inspirált, hogy megírjam alábbi cikket – használd egészséggel! Ha elolvasod, megköszönöm, és hálás leszek, ha megírod, te, ti csináltatok-e már hasonlót. A tapasztalatokat, esettanulmányokat szívesen megosztom. Az ötleteket is kíváncsian várom. 

Járt utat a járatlanért? Fejlődni csak a komfortzónán kívül lehet… 

A település életében megvannak a „kötelezően” megszervezendő események. Falunap, a község, város fennállásának ikszedik évfordulója, szüreti fesztivál, farsangi bál, kiemelten jeles napok, ünnepek, ilyen fesztivál, olyan fesztivál. 

De mi van, ha érzed, hogy közösség unatkozik, be van poshadva a mindennapokba és szinte tapintható, hogy valami igazán nagy dolog után epekedik? 

Szeretnéd valami igazán nagy dobásra összehozni a közösségedet? Szervezz rekordkísérletet! Az emberek szívesen vesznek részt különleges, nem mindennapi eseményeken, ahol erősen borítékolható a siker! Ráadásul nem csak a Település Históriáskönyvébe, hanem egyéb könyvekbe is bekerülhettek.

Az út a fontos, nem a cél – de ne vessük meg az elismertség édes ízét

Az út hogy építed és kovácsolod a közösséget. Persze nem baj, ha végeredmény pozitív, hiszen milyen felemelő együtt ünnepelni!

Hogyan dobd fel Guiness rekorddal a fesztiválod?

Mit tegyél a sikeres rekordteljesítmény érdekében?

  • Már a kezdet kezdetén, az ötletelésnél vonj be minél több embert. Állítsd őket kész tények elé, nehogy megvétózzák: sokan megriadnak, ha új dologról van szó. Nyerd meg magadnak a közösség elismert, aktív szereplőit – elsőként a polgit –, és vond be a kevésbé nyüzsgőket is.
  • Inspirálj! Mondd el, micsoda remek lehetőség és milyen különleges eseményt kanyaríthattok ebből!
  • A fiatalokat szólítsd meg a közösségi oldalakon, a település honlapján, az idősebbeket személyesen vagy szórólapon, a helyi újságban, vagy ha a büdzsé megengedi, a környékbeli ingyenes lapok apróhirdetéseiben. 
  • Keress szponzorokat. Nagy hírverés, jó reklámlehetőség!
  • Ha sikerül, ha nem, legyél büszke arra, hogy megszerveztél és mozgósítottál egy csomó embert, nem mellesleg jól szórakoztatok. De kétségem nincs, hogy sikerülni fog!
  • Megcélozhatjátok a Guiness-rekordkísérletet! Ha azt gondolod, hogy lehetetlen, biztosíthatlak, hogy tévedsz. 11 érdekes magyar Guiness rekord bizonyítja, hogy nem elérhetetlen cél. 

Guiness történelem? Kíváncsi vagy? Teljesen hiteles kronológiai sorrendet a (angol nyelvű) találtam a honlapjukon. Az biztos, szép pályát futott be a  Guiness Rekordok Könyve az első rekordkönyv megjelenése óta!

Minden rekordkísérlet alapja a hitelesség és a mérhetőség!

De nem kell a Guiness-ig menni a dicsfényért, már csak azért sem, mert komoly tortúra vár azokra, akik nekifutnak. 

Létezik hazai „Guiness” is, itt van nekünk rögtön a Magyar Rekord Egyesület. A lapjukon pontosan leírják, hogyan történik a hazai rekordkísérletek hitelesítése, melyek a tennivalók és milyen költségekkel számolhatunk.  Hogy totálisan tisztában legyünk azzal, mi mérhető egy rekordkísérlet során, és milyen rendkívüli teljesítményből lehet Magyar Rekord, példákat is hoz. 

Pár ötlet: az ország legnagyobb lepénye, a leghosszabb túrós rétes, a legtöbb ember áll egyszerre gólyalábon, a legtöbb ember öleli meg egymást, énekel egy dalt stb.. Nem kell túlgondolni! Lehet a kísérlet olyan egyszerű, akár a faék, csak legyen mérhető és minél többen vegyenek részt az egész folyamatban. Persze minél komolyabb, annál jobb, hiszen a befektetett munkával arányosan nő az érték!

Most megyek Laci bácsihoz, megkérem, adjon pár kreatív ötletet! A legjobbakat megosztom veletek is! 

 

Vissza

Címkék : érdekességek

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: