Ez a mikulás sztori annyira ciki, hogy még eddig nem hoztam nyilvánosságra...

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Ez a mikulás sztori annyira ciki, hogy még eddig nem hoztam nyilvánosságra...

Mikulás bácsi mindent lát, tudja ki volt lelkiismeretes szervező...

    Hogy választotta szét a Mikulás a kakaskodó politikusokat? Milyen az, amikor a kulturális szervező „túltolja” a protokollt és kinyírja az ünnepség varázslatos hangulatát? Mit tehetünk, hogy az idei télapó ünnepség a gyerekek legszebb élménye maradjon? Olvasd tovább cikkemet és a válaszokon kívül gyakorlati tanácsokat is kapsz az idei rendezvényre…

    Számomra az év legfontosabb ünnepe a Mikulás. Nem titkolom, egyfelől azért, mert mi előadóművészek ilyenkor töltjük fel az „éléskamránkat mogyoróval”, akár a mókusok. A hosszú januárban igencsak üres a fellépő naptára és jól jön a decemberi tartalék.  De az ünnep szépsége ezen jóval túlmutat. Nincs nagyobb megtiszteltetés, mint részt venni a nagy decemberi varázslatban, amikor a feltétel nélkül jóságos Mikulás meglátogatja a gyerekeket és megajándékozza őket.

    Én minden fellépést kitüntetésként élek meg. A legszebbek a kicsi falvak művelődési házaiban megtartott rendezvények. Némelyik közülük nagyon hátrányos helyzetű helyen van.  A kedves Olvasó talán el sem tudja képzelni, milyen szegénységben élnek emberek ma Magyarországon. A pályázati forrásoknak és a könyvtári ellátó rendszernek köszönhetően sok helyre jut mégis műsor és akad ajándék is.

    A régen szebb napokat is megélt „kultúrban” még Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva bekeretezett fényképe a dekoráció. A fa nagyokat pattogva ég az öreg cserépkályhában. A sarokban keményen dolgozik az okkersárga fűtőtest, hogy átmelegítse a „jégvermet”. Hiába, itt egész télen ez az egyetlen rendezvény.

    Paprika Jancsi bábparavánja már áll mire megérkeznek az első vendégek. Jön a kicsikkel apa, anya, nagymama, nagypapa, az egész család. Nagy esemény ez! A gyerekek és a gyermekké varázsolt felnőttek hasukat fogják a vásári bábjáték tréfáin. Aztán megérkezik a Nagyszakállú. Megkapja a szépen festett rajzokat, meghallgatja a dalokat, verseket.

    Mikulásként a legszebb verset egy 12 éves forma kiskamasz lánytól hallottam elszavalni. József Attila Mama című versét szavalta, de olyan szomorúság volt a hangjában, hogy még a mikulás is elérzékenyült.

    Aztán jön a csomagosztás. Néha csak a pár száz forintos „szupermarketes” csomagra telik a falunak, de a gyerekek nagyon örülnek neki. Talán otthon már nem jön el hozzájuk újra a télapó. Az aprónépek búcsúzóul még átölelik a Pirosruhást, nehezen engedik útjára. A közösség vezető tagjai a műsor után kis vendégséggel kínálják a gyerekeket. Narancs illata terjeng a levegőben. Itt elfogy minden az asztalról, nincs maradék.

    Minden rendezvény nagy élmény, legyen falun vagy városon megtartva. Mégis minden évben akadnak kivételek, ahol vagy a hozzá nem értésből vagy a rossz „felnőttes” hozzáállásból adódon nem sikerül újrateremteni a mikulás meséjét.

    Lássunk ezekből néhány példát! Ha te már gyakorlott rendezvényszervező vagy, akkor is érdekes lehet számodra a történet. Ha még nincs sok télapó ünnep a hátad mögött, akkor lehet, adhat néhány hasznos tanácsot az írás.

Ez a mikulás sztori annyira ciki, hogy még eddig nem hoztam nyilvánosságra...

Minden gyerek életében nagy élmény a Mikulás ünnepség

  1. A Mikulás bácsi nem békebíró!

     Rémálmomban se jöjjön elő az alábbi eset, amit már a bevezetőben is megemlítettem. Történt, hogy a Mikulás öltözője a színházterem melletti helység volt. Ebben tárolták a közelgő nyugdíjas bulira megvásárolt italokat is. Volt itt néhány tálca sör és két-három liter tömény. Talán ez lehetett a szoba népszerűségének az oka. Hamarosan megjelent a polgármester és a testület néhány tagja. Ha néhány sörrel kevesebb marad a szépkorúaknak, nem olyan nagy baj. Van ott még, ahol ez volt! A barátságot pedig a „stampo volga” vodka ízű itallal is meg kell pecsételni. Néhány korty ide vagy oda már tényleg nem számít. A beszélgetés hamarosan kényes témát kezdett érinteni. Mi is lett az önkormányzat által kiutalt tűzifával?  Ki és mennyit illetve miért nem kapott belőle? A vitában a hangerő emelkedett, a tekintetek egymásnak feszültek és a „stampo volga” pirosra festette a falu első emberének az arcát. Már-már tettlegességig fajult a vita. Volt grabancfogás, kis lökdösődés, „szájkarate”. Én ekkor a színházteremben báboztam, mit sem sejtve a botrányról. Sokat tapasztalt színész barátomat is meglepte a kellemetlen szituáció, aki már jelmezben várta a jelenetét. Mikulásként próbálta őket fegyelmezni:

- Jaj srácok, nem kéne! Kicsit csendesebben! Nem hallom, mikor énekelnek a gyerekek, nem fogom tudni, mikor kell bemennem!

- Hagyjad már! Nem mindegy? Majd be mégy! Megkapják úgyis a csomagot. Kérsz inni? – hangzott a válasz.

     Végül lecsillapodtak a torzsalkodók és megérkezett a Mikulás is. Kezdődött a csomagosztás. Itt is skandalum volt abból, hogy kinek hány gyereke kapott már csomagot. Az egyik felháborodott szülő a Mikuláson kezdte számon kérni, a nagy fiának miért nem jár. Ekkor már komolyan aggódtam. Végül lenyugtatták a már nem szomjas apukát, mondván, csak az óvodások és az általános iskolások kapnak ajándékot, a nagyobbak nem. Mi sietve összepakoltunk és igyekeztünk távozni. Az autóban még órákig hitetlenkedve csóváltuk a fejünket. Hogy történhet ilyen meg?

     Véleményem szerint a télapó rendezvénynek mindig a gyerekekről kell szólni. Ők a legfontosabbak ebben a történetben. Minden más hozzáállás elfogadhatatlan.

Ez a mikulás sztori annyira ciki, hogy még eddig nem hoztam nyilvánosságra...

A csomagosztás az ünnepség csúcspontja

       2. A Mikulás bácsi hozza az ajándékot nem a polgármester!

    Az alábbi eset egy városi rendezvényen történt. A nagy, szépen feldíszített művelődési központba összehívták a város aprónépeit. Ovisok, kisiskolások mind nagyon várták a Mikulást. Az Egyszervolt Mesezenekar koncertje előtt egy rövid üdvözlő beszédet tartott a lelkes szervező hölgy. Miután köszöntött mindenkit így folytatta:

       - És most el kell, hogy áruljak egy titkot nektek. Az idén a polgármester úr volt a Mikulás, aki Katika nénivel (a helyi boltos) nagyon szép csomagokat állított össze nektek és ezt majd itt a műsor után a zenekar mikulása ki is osztja nektek. Azt hiszem, megérdemel egy tapsot polgármester úr!

    Értem én, hogy önkormányzati fenntartású intézményben hálásak vagyunk a „polginak”. Igazán jó fej volt, hogy gondolt a gyerekekre! De ne öljük már meg a kicsikben a télapóba vetett hitet. Arról nem is beszélve, hogy milyen nehéz a leleplezés után hiteles mikulásnak lenni.

    Szóval, rendezvényszervezőként tegyél meg mindent, hogy megmaradjon a mikulás illúziója, ne áldozd fel a protokollnak a mesét!

Ez a mikulás sztori annyira ciki, hogy még eddig nem hoztam nyilvánosságra...

A csomagba ne felejtsünk el gyümölcsöt is tenni

       3. Csomagosztás után nincs műsor!

    Mindig a csomagosztás zárja a rendezvényt. Ha már az elején kiosztod az ajándékokat, a kicsik izgatottak lesznek, és nem tudnak úgy figyelni az előadásra. Építsd fel szépen a rendezvényt és a csomagosztás legyen a rendezvény csúcspontja!

Ez a mikulás sztori annyira ciki, hogy még eddig nem hoztam nyilvánosságra...

Az ovisok ebéd után alszanak, ezt vedd figyelembe a szervezésnél

       4. Ovisoknak csak délelőtt vagy késő délután!

    Ha az ovisokat is meg akarod hívni a mikulás rendezvényre, akkor figyelj arra, hogy ők ebéd után alszanak. A legalkalmasabb időpont számukra az ebéd előtti és a késő délutáni, kora esti időpont. Tudom, hogy ez magától értetődő. Mégis sokszor előfordul, főleg nagy rendezvényeken, hogy produkciónkat délután egy-két órára teszik be a programba. Mikor posztoljuk az eseményt, a szülők kommentbe megjegyzik, hogy az ő kicsijük bizony ekkor alszik, nem tudnak eljönni.

Ez a mikulás sztori annyira ciki, hogy még eddig nem hoztam nyilvánosságra...

Melyik az igazi mikulás?

      5. Egy rendezvényen belül ne legyen több mikulás!

Városi nagyrendezvényeken fordult már elő velünk a következő eset. A Vaga Banda Óriás mikulásvárás című előadásának a végén a mikulás fogadta a gyerekeket. A tér másik részéről megjelent egy másik mikulás is krampuszkáival. Sőt még nem átallott közelebb jönni és vicceskedni velünk. Később megtudtuk, hogy ő volt az „egész napra megfogadott” mikulás. Szerintem nagyon illúzióromboló az, mikor egyszerre több, teljesen máshogy maszkírozott mikulás van a gyerekek között.

Ez a mikulás sztori annyira ciki, hogy még eddig nem hoztam nyilvánosságra...

Az ajándékosztó Mikulás nem kivételezik

+ 1

Kapjon mindenki egyforma vagy egyformának látszó ajándékot!

     Az egyik alkalommal a szervezők lehetőséget biztosítottak a szülőknek, hogy az ő általuk behozott ajándékokat is kiossza a mikulás. Így sokan a hivatalos alap csomag mellé még kaptak dobozokat, játékokat, ajándéktasakokat. Az egyik gyereknek négy-öt szépen csomagolt ajándékot is adtam, a másiknak csak egy kis csomagocskát. Látnod kellett volna annak a kisfiúnak az arcát, amikor megkérdezte, hogy ő nem volt olyan jó, mert csak egy csomagot kapott! Bizony a kicsik igazságérzete nagyon érzékeny. Ne okozzunk nekik csalódást! Ha valaki extra csomagot akar a gyerekének, akkor azt otthon is átadhatja. Akár reggelre kelve az ablakban is megtalálhatja. Meg lehet magyarázni könnyen, hogy a Mikulás később is erre járt és elhozta, mert ez még a puttonyában maradt.

     Mi már művészbarátainkkal nagyon készülünk az ünnepre. Próbálunk, rendbe hozzuk a jelmezeket. Sőt, az Egyszervolt Mesezenekar készített egy új videót is, amelyben a Rudolfról szóló dal hallható teljes egészében. Jó szórakozást hozzá!

Ne maradj le a fontos hírekről!

Add meg az e-mail címed és hetente egyszer küldünk neked egy összefoglaló e-mailt.

Így biztos lehetsz benne, hogy eljutnak hozzád is a legérdekesebb és a legfrissebb tartalmak. Ez a leggyorsabb és legkényelmesebb módja a kapcsolattartásnak és a fejlődésnek.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Nincs semmi kötöttség. Bármikor leiratkozhatsz, ha már nem érdekel.

fotó forrás: pixabay.com, saját archivum

Vissza

Címkék : sikeres rendezvény, rendezvényszervezés, mikulás, művészsztorik

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: