Elverte, mint majálist a jég

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Elverte, mint majálist a jég

A szabadtéri rendezvények mumusa az eső és a vihar

„Elverte, mint majálist a jég!”

 

Fenti szólás egy kisváros népművelő bölcsétől, Laci bácsitól ered, aki saját bőrén tapasztalta, többszáz földijével együtt, milyen, amikor egy kulturális rendezvénnyel, és a szórakozni vágyó emberekkel kibabrál az időjárás.

Bizony, kevés elkeserítőbb dolog történhet egy kulturális rendezvénnyel, minthogy elmossa az eső, elveri a jég. Természetesen nem eszik olyan forrón a kását, hiszen a fesztiválok, falunapok, városi ünnepek, előadások, koncertek – optimális esetben lelkiismeretes művelésszervezővel megtámogatva – hónapokkal előre, percről percre meg vannak szervezve! Így remekül fel lehet készülni a vis maior jellegű problémákra is, B, C … tervvel.

A rendezvényszervező vérbeli logisztikus, kreatív szakember, szereti a közönséget!

A kulturális rendezvényszervező feladata akkor sem egyszerű, ha verőfényes napsütéssel van megáldva a szabadtéri vigasság: kitalálni, megszervezni, összehangolni nagy feladat, de nagy öröm!
Remek stratégának kell lennie annak, aki szórakoztató, művészi, tartalmas, igényes programsort állít össze, kialakítja az eseti infrastruktúrát, meghirdet, és megfelel mindenkinek, a fellépőktől kezdve a közönségen át a törvényi előírások megszabta online/offline nyomtatvány-kitöltési kötelezettségig.


 

Szabadtéri vigasság, heje-huja-haj!

Mennyivel kellemesebb a szabad ég alatt fesztiválozni! Jóval hangulatosabbak, izgalmasabbak az összejövetelek, hiszen a közösség nem zsúfolódik össze, a gyerekek rohangálhatnak, és a fellépő művészek sem érzik sarokba szorítva magukat. Több attrakció folyhat egyszerre, a publikum az őt érdeklő produkciókat nézheti, nem kényszerül „kötelező” előadásra.
A gólyalábas óriások sem verik be a fejüket a plafonba, a bábszínházra igazi nap süt, este pedig a tűzzsonglőr show-ra csodálkozhatnak rá még a csillagok is!

De mi lesz, ha esik az eső, jön a vihar?

Elverte, mint majálist a jég

A sárban fürdés nem mindig jó alternatív program a fesztiválon

 

A kulturális rendezvények B, C …  terve, ha cudar az idő

Az ízig-vérig odaadó művelődésszervező felkészül a rossz időre. Mindig van terve. Nyomon követi az időjárás előrejelzést, ha nem is tűpontos, de reális képet kap.

Előadóművészként elsősorban szabadtéri rendezvényeken veszek részt. Az utóbbi 15 évben számtalan esőtervvel találkoztam. Lássunk ezek közül néhányat:

  1. A legbiztosabb védelem, ha eleve rendezvénysátorba tervezed a programokat. Manapság akkorákat lehet bérelni, hogy egy templom is elférne benne. Hátránya, hogy pont a szabadtér varázsát vesztjük el. Ezzel együtt ügyesen lehet kombinálni a programok helyszínét. Az Orosházi Libamájfesztiválon például a színpadi programok a rendezvénysátorban, a kísérő programok, játszóterek, vurstli, vendéglátás pedig a szabadban volt.
  2. Ennél kicsit költséghatékonyabb megoldás, ha nemcsak a színpad felé, de a küzdőtér felé is bérelsz fedést. Ezzel a megoldással a Vecsési Káposztafesztiválon találkoztam. Nemcsak eső ellen, de a tűző napsugarak ellen is jó megoldás a színpadfedés.
  3. Nem a legelegánsabb, de a semminél jobb megoldás, ha eső esetén valamelyik fedett intézménybe, Művelődési ház, Iskola tornaterme viszed be a rendezvényt. Ebben az esetben is legyen forgatókönyved. Milyen súlyos eső esetén, milyen színű figyelmeztetés után, hány órakor döntesz a belső helyszín mellett. Legyen megnevezve az is, aki meghozza a döntést. Így elkerülöd az idegeskedő hezitálást, a kapkodást, az egymásnak ellentmondó utasításokat. Az utasítási protokollról már itt írtam.
  4. Esőnap. Ezt a lehetőséget elsősorban jegybevételes rendezvénynél tudod alkalmazni, ahol egy-két produkcióra épül a műsor. A fesztiválok esetében a sűrű rendezvénynaptár miatt ezt szinte lehetetlen megvalósítani. Ráadásul a fellépők naptára is tele van, ezért nem lehet csak úgy eltolni a programot egy héttel. Ha jegybevételes a szabadtéri rendezvényed, akkor készíts esőszabályzatot. Ez a téma annyira fontos, hogy egy külön bejegyzést írok róla hamarosan
  5. Ha nincs terved, az is terv. Vannak esetek, amikor a fentiek közül egyik megoldást sem tudod alkalmazni. Ebben az esetben készülj úgy, hogy elfogadod azt, hogy a rendezvényed eső esetén elmarad. Ez fájó, hiszen kárba megy a sok munka és legtöbbször a szolgáltatókat és fellépőket is ki kell fizetned.

Tipp:

  1. A Diósgyőri várban a Lovagi Tornák Terén a Nemzeti Lovas Színház előadása közben kezdett el esni az eső. A szervezők több esőkabátot vásároltak és osztották szét a közönség között. Nem olyan hatalmas befektetés és máskor is felhasználható felszerelés.

Legyen derült rendezvényed!

Iratkozz fel a cikkfigyelőre!

Csak hetente egy összefoglaló emailt küldünk.

Bármikor leiratkozhatsz, ha nem tetszik.

Értesülsz a friss hírekről és árajánlatokról.

 

 

Vissza

Címkék : érdekességek, rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: