7 + 1 elsősegélynyújtó tipp rendezvényekre

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

7 + 1 elsősegélynyújtó tipp rendezvényekre

Lehet az általad megszervezett falunap, fesztivál a legalaposabban előkészített programsorozat, ha a Váratlan Esemény (jelen esetben rosszullét) beleköp a levesedbe. Mit tegyél, ha valaki összeesik vagy baleset éri, és még nem ért oda az egészségügyi szakember? Igyekeztem összeszedni a leggyakrabban előforduló rosszulléteket és a megoldást.  

Leszögezem: nem kerülheted ki az általad szervezett esemény (térítéses) egészségügyi biztosítását, hiszen a rendezvényszervezésre vonatkozó jogszabály kötelez. Nézz körül, informálódj a rendezvény egészségügyi biztosításának árait illetően is, hiszen a magáncégek és az OMSZ is eltérő díjakkal vállalja a mentést.

Ettől függetlenül nem árt laikusként is felkészülnöd, hiszen te vagy a rendezvény anyja/atyja; ha úgy alakul, jó, ha konyítasz az elsősegélynyújtáshoz, mert bizony egyetlen percen is múlhat az emberélet…

Kis kitérő: ha a büdzsé megengedi, akár egészségügyi oktatást is szervezhetsz a közösségedben ahol első kézből, műhelymunka keretében tanulhattok! Ne gondolj bonyolult képzésre! Bőven elég egy közúti elsősegélynyújtó tanfolyam, mert az ott megszerzett ismeretek általánosak és jól használhatóak.

A rendezvényen számíts az alábbi rosszullétekre – elsősegélynyújtó kisfilmtár

Úgy gondoltam, frappánsabb, érdekesebb és hatékonyabb, ha hosszú, unalmas szöveges leírások helyett párperces kisfilmeket prezentálok.

Bemelegítésnek kezdjük a betegvizsgálattal.

Gyakran van szükség a stabil oldalfektetésre a szabad légútbiztosítás miatt. Nézzük mikor ajánlott, mikor TILOS, és hogyan kell szakszerűen kivitelezni.

7 + 1 elsősegélynyújtó tipp rendezvényekre

  1. Hirtelen szívhalál – újraélesztés

Ugorjunk a mélyvízbe, folytassuk a klinikai halott újraélesztésével.

A halálozási statisztikák szerint a szív- és érrendszeri betegségek állnak a gyászos dobogó legfelső fokán, 54 %-kal. Ne habozz! Ha szükséges, haladéktalanul kezdd meg az újraélesztést, mert életet menthetsz!

Két videót hoztam – nem véletlenül. Az első alapszintű újraélesztés kisfilmje az Európai és a Magyar Újraélesztési Társaság 2015. évi ajánlása alapján készült, és nem csak mellkaskompressziót, hanem lélegeztetést is javasol.

Ezzel szemben az OMSZ 2015-ös káprázatosan kreatív, remekül megjegyezhető, szórakoztató újraélesztő mini-képzésében csak a mellkasra gyakorolt nyomást ajánlja.

Nem vagyok szakember, de egy mentős barátom szerint az első és legfontosabb a keringés fenntartása. Ennek a kulcsa pedig a mellkaskompresszió!

Arról se feledkezzünk meg, ha az újraélesztésre nem egy zsúfolt fesztiválon, tömeggel a hátad mögött kerül sor ahol válthatjátok egymást, hanem olyan helyen, ahol csak ketten vagytok – te és a bajbajutott –, fizikailag elképzelhetetlen, hogy a nyomás mellett még lélegeztess is. Az újraélesztés kemény fizikai munka. Próbáld ki ambu banán! Könnyűnek tűnik, de nem az.

  1. Ájulás, eszméletlenség

Folytassuk a talán leggyakoribb fesztivál-rosszulléttel, az ájulással. Íme, egy remek videó, mit tegyünk, ha eszméletlen emberbe botlunk.

  1. Idegen test a légútban

Elég egy félrement gumicukor vagy lángosdarab… A légutakba a levegőn kívül más nem való. A légúti idegentest eltávolítása életmentő lehet!

  1. Allergiás reakció – méh, darázs, rovarcsípés

Allergia BÁRMIKOR kialakulhat! Lehet, hogy az első 4 alkalommal kisebb helyi kellemetlenségnél nem történt több a csípés után, de lehet, hogy az 5. már…
Ilyenkor bekövetkezhet súlyos allergiás reakció, ami az akár halálos kimenetelű anaphilaxiás sokkhoz vezethet.

  1. Görcsrohamok (epilepszia, lázgörcs, vércukorszint leesése)

Mint majd a görcsrohammal kapcsolatos videóban látjuk, ez az ijesztő állapot több ok miatt is kialakulhat, az elsősegély azonban mindnél ugyanaz.

  1. Égési sérülés

Az égési sérülések inkább háztartási baleset. Szabadtéri rendezvényeken is előfordulhat égési sérülés, napégés következményeként.

Ha hőség várható, gondoskodj a folyadékpótlásról, árnyékról. A publikum, főleg a gyerekek imádják a párakaput! Adtam anno pár ötletet a 7 + 1 feketeöves technika a hőség ellen című cikkemben. Használd egészséggel!

  1. Vérzések

Számomra újdonságként hatott, hogy az elsősegélynyújtási ismeretek vérzéscsillapításhoz kapcsolódó filmjéből kiderült, hogy az artériás és a vénás vérzéscsillapítás már ugyanazzal a módszerrel csillapítandó.

7 + 1 elsősegélynyújtó tipp rendezvényekre

+1.

Alkoholmérgezés

A publikum egy részének a rendezvény nem más, mint töménnyel-sörrel-fröccsel folyó Kánaán, ezért nem árt, ha tudjuk alábbiakat.

A gyakorlottabbak tudják a mértéket, maximum az asztal alá isszák magukat. Azonban a tapasztalatlanabbakkal megesik, hogy az alkoholmérgezésig fajul a tivornya – ebbe pedig bele is lehet halni.

Erről nem találtam igazán jó videót, ezért röviden összefoglalom a tudnivalókat.

Tünetek

  • Alkoholszagú, acetonos lehelet – figyelem, a cukorbeteg lehelete is lehet acetonos!
  • Zavartság, remegés, nyugtalanság.
  • Csökkenő testhőmérséklet, bénulás.
  • Izzadás, hányinger, hányás.
  • Ájulás, öntudatvesztés.

Elsősegély

  • Riaszd a rendezvény egészségügyi szolgálatát! Ha másutt kell segítséged kérned, hívd a 112-es számot, ők továbbkapcsolnak az Országos Mentőszolgálat diszpécseréhez. 
  • Ájulás esetén járj el a 2-es pontban meghatározottak szerint. Kiemelten fontos ilyenkor a szabad légútbiztosítás, azaz az esetleges hányadék eltávolítása, és a stabil oldalfekvő helyzet!
  • Kihűlés ellen takard be!

Gondolom senkit nem fog meglepni, amikor elárulom, hogy a mi rendezvényeink „házi” elsősegélynyújtója Laci bátyánk. Pofás elsősegélydoboz, soha egy lejárt csomag gézlap – minden rendben. Az egyetlen bajunk, hogy az öreg a sajátját leszámítva egyetlen csepp embervér látványától is elájul, úgyhogy a vérzéses sérüléseket nagy ívben kerüli. No para, van ilyen. (Viszont sehogy sem fér a fejembe, hogyan képes a disznóvágáson azt a sok vért kiontani, kevergetni és hurkába tölteni…)

Rosszullétmentes bulikat kívánok! J

Vissza

Címkék : tudástár

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: