Hogyan használd rendezvényfilmezéshez a drónt?

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hogyan használd rendezvényfilmezéshez a drónt?

Manapság elterjedt a szabadtéri rendezvényeken a drónnal való filmezés. De vajon ki és hogyan készíthet légi felvételt? Tudd meg cikkemből, mit kell tenned, hogy csak a szép légifelvétel maradjon meg, ne a büntetés...

Anno egy bábelőadásom közben egy „személyzet nélküli légijármű” olyan közel jött az arcomhoz, hogy azt gondoltam, az orromon akar landolni… Kénytelen voltam Paprika Jancsiból kiszólva rendre utasítani, valahogy így: „Hú, de ronda bogár! Rögtön lecsapom!” Hogy mi az a „személyzet nélküli légijármű”, ki használhatja, hogyan, mikor, ésatöbbi? Kifejtem a cikkben.

A repülő alkalmatosság kissé kacifántos megfogalmazása mögött nem más rejlik, mint a „távolról irányított légi jármű”, azaz DRÓN! Mielőtt a fenti történettől elfogultan pálcát törnék eme repülőeszköz felett, repüljünk rá, pro és kontra.

Kezdjük a legfontosabbal, a tilossal!

Bármilyen programot rendezel, érdemes felhívni a figyelmet, hogy drónozni bizony TILOS, kivéve, ha nem rendelkezel a tuti engedéllyel! Ez nem csak rád, hanem az összes résztvevőre vonatkozik! Bármi történik, a rendezők, a szervezők felelőssége! Házirend, közösségi oldal, szórólap, sőt, a belépőkön is jó, ha ez szerepel! Tájékoztassuk a biztonsági személyzet embereit is, és hassunk oda ellentmondást nem tűrően! 

A tömeg felett történő alkalmazás rendkívül veszélyes, brutális sérüléseket okozhat. A szervezőkön kívül általában nem is engedélyezett senkinek.

Katonai konstrukcióból polgári divathóbort, munkaeszköz

Az első „ős-drónok” fegyveres konfliktusok, háborúk miatt keltek szárnyra, illetve propellerre. A 19. század közepén történt az első dokumentált eset – a repülőeszköz egy robbanószerrel megrakott hőlégballon volt. 

A drónokat csoportosíthatjuk a: 

  • hajtások száma 
  • vezérlés fajtája 
  • meghajtás típusa 
  • szárnyszerkezet 
  • méretük 

szerint.

Tagadhatatlanul sok előnyük van, függetlenül attól, hogy drón és drón között iszonyú különbség lehet. Kiváltja az ember jelenlétét veszélyes szituációkban, kevesebb anyagi és humánerőforrást igényel az irányítása, és fenntartása. Geodéziai mérések, rádiótechnikai feladatok, terepfelmérés, megfigyelés mellett ezer jó és sajnos rossz dologra is használható. (Hadd ne említsem a drónok katonai „sikereit”…)

De tagadhatatlanul remek masinériák! Olyan, amúgy számunkra elérhetetlen madárperspektívát tár elénk, melyet ilyen közelről és nagy részletgazdagsággal talán sosem látnánk – már géppel sem „térkép e táj”. Káprázatosan szép természetfilmek készülnek a közreműködésükkel!

Sajnos e téren is vannak rossz tapasztalatok. A közelmúltban bejárta az internetet az a videó, melyen hatalmas (egyesek szerint) dróntól megzavart szarvascsorda vágtat árkon-bokron át, valószínűleg jelentős károkat okozva a mezőgazdasági területeken. 

Hogyan használd rendezvényfilmezéshez a drónt?

Hobbi-drón, modellrepülő szabályozás

A hazai szabályozásban még sok a fehér folt. Aki drónt, vagy modellező repülőt reptet, folyamatosan képben kell lennie, utána kell járnia a feltételeknek, előírásoknak, hiszen szigorú kitételek vannak és folyamatos módosítások a jellemzőek.

Napjainkra elmondható, egyre több civil használja hobbi- és munkaeszközként a repülő szerkentyűket. Ez egyre több és újabb etikai és gyakorlati kérdést vet fel. Külföldön jóval komolyabb a jogi szabályozás. Itthon is napvilágot látott több regula, erről közérthetően és gyorsan ebben a drónos blogban találtok infót. 

Lássunk pár (kérdéses) alapszabályt

Azért nem írhatjuk tutibiztosra alábbiakat, mert egyáltalán nem garantált, hogy ami tegnap érvényes volt, az mai is korrekt információ. 

  • Ha 25 kilogrammot meghaladó súlyú gépet birtoklunk, üzemben tartási engedélyre, légialkalmassági bizonyítványra és típusalkalmassági bizonyítványra is szükség van.
  • Akár munka-, akár hobbieszköz, 30 nappal a tevékenység előtt használati igényt kell benyújtani – az engedély 30 napra szól. 
  • Szükséges légtérigénylés (eseti légtér), felszállási engedély, bár az ellenőrzött légtér bizonyos részein nincs szükség légiforgalmi irányítói engedélyre.
    Jó, ha tisztában vagyunk alapvető, légtérrel kapcsolatos információkról is.
  • A reptetés előtt 30 perccel aktiválni kell a légteret, majd ha megelégeltük a repkedést, le is kell azt mondani.
  • A közterületen forgatott filmek speciális engedélyhez kötöttek.
    Magánterület tekintetében a tulaj engedélye szükséges, akár hivatásszerűen (fotográfusok), akár hobbi szinten forog a drón kamerája, vagy forog a modellező repülő propellere.
  • Kép vagy hangfelvétel esetében a forgatáshoz és a felhasználáshoz is az érintett beleegyezése szükséges. Tömegfelvétel, és/vagy nyilvános közéleti szereplésnél erre nincs szükség. 
  • A gép magánterület felett 30 méternél alacsonyabbra nem ereszkedhet!
  • 18 évnél fiatalabb személy csak felnőtt engedélyével reptethet. 
  • Bármikor ellenőrizhetnek, ne felejtsük otthon az engedélyeket.
  • Tilos kézipoggyászban a repülőre drónt felvinni
  • A felelősségbiztosítás kötelező!

Akit részletesebben is érdekel a téma hazai és/vagy nemzetközi viszonylatban, töltse le Sonnewend Gyula tanulmányát. Sokat segíthet és naprakész a drón jogszabályok Facebook oldala is. 

Laci bácsi, talán hivatásából adódóan (ezermester polihisztor, az elektromos szerkezetek tudora) drón-fanatikus. Ha időnk engedi összejövünk, beülünk a kisszobába, megnézzük a legújabb kisfilmet Laci bátyánk szőlőjéről, a „birtokról”. Az biztos, rendezőnek és operatőrnek is elmenne az öreg! Vadnyulat szaladni én még életemben nem láttam ilyen közelről…

Te használtál már drónt rendezvényfilmezéshez? Milyen tapasztalataid vannak? Oszd meg velünk alább kommentbe!

Vissza

Címkék : tudástár, rendezvényszervezés, jogszabályok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: