Amatőr fellépők a szüreti fesztiválon

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Amatőr fellépők a szüreti fesztiválon

Valami elképesztő, hogy a legjobb szervezés mellett is milyen rettenet dolgokat lehet elkövetni a szüreti fesztiválon! Nem szándékom egy bakiparádét összehozni, a cikket inkább arra hegyzeném mit tegyél, ha JÓ szüreti műsort akarsz szervezni amatőr fellépők szerepeltetésével. 

Mostanában szüretről-szüretre járok. A családból hív valaki vagy a barátaim, jóismerőseim. Így nem csoda, ha mostanság a szőlő, puttony, must, bor, marhapörkölt (híztam 3 kilót…), szüret, és a szüreti mulatság körül kalandoznak a gondolataim. 

A szüreti mulatság remek móka és vizsga is egyben

A szüreti mulatság savát-borsát nem az általad beszervezett „nagy nevek” előadása, hanem a település tehetséges, amatőr művészei jelentik. Az ovisok, a diákok, a népdalkör, az amatőr színpad, a nyugdíjasok és sok más formáció is megmutathatja, mit tud – veled együtt. Ez mindig amolyan helybéli Ki mit tud.

Énekelhetnek, táncolhatnak, bolondozhatnak a többiek örömére (vagy bánatára), remek közösségkovácsoló esemény! Ha ügyes vagy, még olyan ember is tiszteletét teszi a rendezvényeden, aki a lábát be nem tette addig egyetlen szüreti dínomdánomra sem. 

Pazar a hangulat, finom a pörkölt és zseniálisak műsorok. Vagy sem… És ez itt a lényeg! Mert lehet finom az étel, ragyoghat a Nap – ha a műsorok pocsékak, csúszik a programsor, elveszett a háttérzene… Akkor megette a fene az egész szüreti murit!

Tök mindegy, hogy 5 vagy 500 fős a történet, neked, mint a település „kultúrosának” – kulturális menedzserének, népművelőjének vagy tituláljunk bárhogyan téged – kutya kötelességed hogy a lehető legszínvonalasabb műsort hozd össze. Meg kell tisztelned a közösséget, akit szolgálsz azzal, hogy értékes produkciókat kínálsz! És az bűnrossz akármikkel, csak hogy legyen valaki a színpadon, fejetlenség mellett nem fog menni!

De nem is kell ezt mondanom, hiszen tudom, szívvel-lélekkel szervezed a rendezvényeidet, és eltart egy ideig, mire kiheversz egy-egy kudarcot, hiába tudod hogy te mindent elkövettél.

De ne aggódj, minden tökéletes lesz, csak pár dologra figyelj!

Amatőr fellépők a szüreti fesztiválon

Mire figyelj a szüreti fesztivál szervezésénél?

  1. A szuper szüreti fesztiválon legyenek felkészültek az amatőrök! Ez alaptézis, melyen állhat vagy bukhat az általad szervezett szüreti mulatság. Ennek érdekében muszáj szigorúan szelektálnod, és rendkívül diplomatikusnak kell lenned.
  2. Ha ismered a fellépők műsorát és/vagy bizonyítottak már, akkor is ajánlott utánanézni, mivel állnak elő. Ha „hideg” a produkció és az előadó is, mindenképpen tarts előválogatást. Ebbe érdemes bevonni olyan „zsűritagokat”, akiknek lehet adni a szavára, van „súlyuk” a közösség életében.
  3. A kisebbekre szentelj különös figyelmet. Az óvodások műsora biztosan megújul minden évben. Az óvónők zöme tisztában van a gyerekek zseniális képességével és olyan előadást hoznak össze, hogy az embernek leesik az álla, de ezt nem tudhatod, míg nem bizonyosodtál meg. Kevés, ha a gyerek cuki! 
  4. Kérd meg a résztvevőket, hogy mérjék le a műsoridőt. Ne feledd ehhez hozzáadni a konferanszié szövegének időtartamát. Kalkuláld bele a színpad átrendezéséhez szükséges időt. A biztonság kedvéért ehhez adj még legalább 5 percet.
  5. Egyeztess, ha a fellépők hozzák a zenét. Milyen eszközön hozzák. CD? Pendrive? Youtube? 
  6. Ne feledkezz meg a szünetekről! Ezek olyan hosszúak legyenek, hogy a publikumnak legyen ideje a dolgát intézni, bedobni egy sört, egy rétest, és hogy leülepedhessenek a látottak. 

Azt viszont nem javaslom, hogy nagyon széthúzd a műsorokat – minél nagyobb a szünet, annál nagyobb az esélye, hogy a nézők elcsellengjenek, és ne jöjjenek vissza a színpad elé. 

  1. Ellenőrizd a háttérmunkálatokat. 
  2. A műsorszámokért adj fizetséget az amatőröknek is. Természetesen nem „kemény” magyar forintokra, hanem apróbb ajándékokra, „jutalomfalatokra”, innivalóra gondolok. 
  3. A kevesebb több! A szüreti fesztiválon a műsorszám nem rétes, hogy a végtelenségig nyúljon! Adj minden fellépőnek körülbelül azonos műsoridőt!

Talán a legkényesebb momentum az, hogyan adjunk kosarat azoknak a jószándékú, lelkes amatőröknek, akik kezüket-lábukat törik, hogy ha nem is a tévében, de a szüreti színpadi deszkákon végre kiélhessék szereplési vágyukat…

Nehéz mesterség a rendezvényszervezés… Amellett, hogy sokrétűen tájékozottnak kell lenni, muszáj nagy diplomatának is… Mert ugye, tudjuk, ha Kati, a képviselő-testület megbecsült polihisztora kiereszti a hangját, azt a szomszéd településeken is hallják, viszont a környék összes ebe rákezd a vonyításra, annyira hamisan „dalol”. Nincs ezzel baj, Kati kiváló képviselő, remek ember, és némi fondorlattal biztosan leszerelhetjük. Például a cél szentesíti az eszközt alapon szemrebbenés nélkül füllentsük azt, hogy már nem fér bele a repertoárba.

Laci bácsinak remek orgánuma van – biztosan említettem már. Szerintem nem okozok meglepetést, ha elárulom, hogy a szülőfalujába a szüreti falunapra évente meghívják – népdalosnak. Tavaly indult egy citeratanfolyam. Az idei mulatságon már ezzel a különleges, szépen szóló hangszerrel kíséri a repertoárt. Drukkoljunk neki!

Bármi kérésed, kérésed, hozzátenni valód van, szívesen látjuk Laci bácsival együtt. 

 

Vissza

Címkék : szüret

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: