A tehénlepény finom lehet?

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A tehénlepény finom lehet?

A tehénlepény jó dolog, egymilliárd légy nem tévedhet?

Belenyúlunk… Ha nem is a tehénlepénybe, de a darázsfészek garantált! Tegyük fel a kérdést önmagunknak: hol kezdődik és meddig tart a rendezvényszervező kulturális felelőssége? Soros magazincikkünkben megvizsgáljuk pro és kontra, eladjuk-e vagy sem száz aranyért a nézését meg a járását? 

Talán nem veszitek zokon, ha a címet kissé átszabtam. Az eredeti aranyköpés* jóval triviálisabb, nem akartam rögtön belecsapni a … közepébe. 

Kihívás, sorscsapás, vagy evidens a rendezvényszervező számára, ha a falunap estéjén Kis Grófóra, Fásy Ádámra, MC haverre, vagy a csipkés kombinéjét pikánsan lobogtató 3 + 2** dallamaira szeretné ropni a publikum? 

Mi a jó a közönségnek? Van-e joga bárkinek pálcát törni a publikum ízlése felett? 

Mi történik akkor, ha a kulturális (és ezen van a legfőbb hangsúly – kul-tu-rá-lis!) rendezvény szervezőjének más az értékrendje, mint szeretett közösségéé? Köteles tehénlepényt tálalni, mert egymilliárd…? Vagy ússzon szembe az árral, igyekezzen mindenáron értékes zenei produkcióval szolgálni, még ha az előadóművész, zenekar nem is annyira ismert? Merjük-e megkockáztatni, hogy lefitymálják a munkánkat? Nos, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. 

Tudom, sok zenei fesztivál koordinátorának okoz dilemmát a kérdés… Szeretné, ha értékes, színvonalas produkciókat tálalhatna kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A műsorszervező gyakran magányos harcos, hiszen a médiával versenyezni… Utóbbi felelőssége vitathatatlan: a valóban értékes zenei előadások háttérbe szorulnak, és populáris de igénytelen, silány, gagyi izé folyik a csapból is, mert arra van kereslet. 

A rendezvényszervezők többsége tisztában van ezzel, mégis úsznak az árral. Mindnyájan vágyunk a közönség elismerésére. Aztán ott a főnök is, az önkormányzat, a polgi és jobb biztosra menni. Tényleg jobb? 

A makacsabbak viszont nem adják könnyen magukat. Probálnak válogatni. Találni népszerű, a rádióból ismert előadókat, akiknek a produkciója vállalható és igényesnek mondható. 

A tehénlepény finom lehet?

A mulatós műfaj megteremtői két telt házas koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban, Tina Turnert maguk mögé utasítva...

Még nem beszéltünk a gyakran emlegetett költségvetésről. Mindenképpen érdemes tájékozódni, mert lehet, kedvezőbb tiszteletdíj árán valóban remek, értékes produkciót kapunk, szemben az aranyáron mért celebtől. 

Hiszen egy-egy mulatós sztár gázsijából simán kijön egy partizenekar. Akik aztán igazi hangszereken játszanak népszerű tánczenét, akár egész este. 

Kisebb közösségek esetében könnyebb kipuhatolni, sikerre vihetünk-e igényesebb zenei előadást. Rettentően fontos, miként működik a kommunikáció a műsorszervező és a rábízott közönség, közösség közt. A tisztelet, a presztízs kivívható úgy is, ha megmutatjuk, a tehénlepényen túl is van élet, sőt!

A tehénlepény finom lehet?

Legyen fesztivál vagy módosabb falunap, az ő neve nem hiányzik a plakátról...

Rendezvényszervezőnek lenni szép, nehéz mesterség, olykor hálátlan feladat, de mindig van, ami kárpótolja az embert, hiszen gyakran elég egy mosoly, egy köszönöm, és a rendezvényszervező újra lendületbe jön!

Mit mond Laci bácsi, ha az unokák mértéken aluli előadásra kérnek apanázst: „Asztasztánnem! A méhek nem szállnak semmiféle szarra!”

* Az eredeti aranyköpés: „Egyél szart! Milliárdnyi légy nem tévedhet!” 

** 1975-ben alakult újvidéki magyar lakodalmas rockot játszó együttes. A szakma nem ismerte el őket, de a népies műdalok, operett slágerek „fülbemászósítása” olyannyira jól sikerült, hogy hihetetlen népszerűségre tettek szert.
1987-ben két teltházas koncertjük volt a Budapest Sportcsarnokban – több jegy kelt el az ő előadásukra, mint Tina Turner koncertjére... 

Kíváncsi vagyok, mi a te véleményed? Agyrém vagy érték a mulatós zene? Oszd meg velünk!

Vissza

Címkék : rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: