A farsangi rendezvények királynője a Velencei Karnevál

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A farsangi rendezvények királynője a Velencei Karnevál

Ha a bakancslistádon szerepel a lagúnák városában játszódó velencei karnevál, és ingyen szeretnél bejutni a városközpontba, ne habozz! Az idei februári lesz ugyanis az utolsó, amikor belépődíj nélkül tudsz a városközpontba bejutni. Júliustól – igaz csak jelképes összegért – belépődíjat kell fizetned. Az azonban biztos, hogy ezerszeresen megéri az árát!

Velencei karnevál… Színpompás, mesebeli, varázslatos, különös hangulatú… valami elképesztően lenyűgöző esemény – igazi színjáték! A velencei utcák parádé nélkül is feledhetetlenek, de a februári karnevál a maga jellegzetes kulturális eseményeivel, koncertjeivel, kiállításaival, filmjeivel, látványos produkcióival, álarcosbáljaival, tűzijátékaival és gondolás felvonulásaival nehezen felülmúlható!

Velence a tavaly novemberi árvíz után szerintem ezer százalék, hogy ismét hozza a megszokott formáját az idei karneválon is.

Tradíció, maskara…

Az taljánok egyik legismertebb ősi kulturális öröksége a velencei karnevál. A januárban kezdődő farsangi időszak legnagyobb szabadtéri ünnepe, központi eseménysorozata a Szent Márk téren zajlott és zajlik a mai napig. Vérbeli, hetekig tartó színpadi előadás – 2020-ban február 8-ától március 1-ig tart. A város utcái képezik a színpadot, a szereplők és a publikum a városlakók. Az „előadás” szerves részét képezik természetesen a turisták is.

A felvonulók tradicionális maschera-öltözéke a fekete selyemköpeny, a csipkés kámzsa és a bautának nevezett félmaszk, mely a szájat szabadon hagyja. A bautának lelke van, a maszkok és a viseletek karaktereket jelképeznek. A maszkkészítőknek külön céhük volt a festők céhén belül.

  • Az arlecchino talán a legnépszerűbb. Ez a vidám, ámde kapzsi jellem megtestesítője, a fekete maszk homlokán lévő vörös folt késelésre utal. Ha komédiában szerepeltetik, csak a baj van vele.
  • A brighella irigy és pénzéhes, intrikus karakter, egyszerű, fehér ruhát hord, spirituális hatalmat szeretne, többnyire szolgaszerepben tetszeleg.
  • A burattino jóravaló, egyszerű, de okos: szolga vagy közember.
  • A capitano szájhős, ám a saját árnyékától is megijed. Csizma, kard, köpeny és tollas kalap a jelmeze.
  • A colombina dob nélkül nem columbina. A tekintetét színpompás festék/álarc öleli, rongyos öltözéket hord. Cselszövő és a szerelmi konfliktusok hőse.
  • A dottore a tehetős emberek megszemélyesítője, művelt és vág az esze, mint a borotva. Tudását szereti fitogtatni. Hosszú orra és fekete ruhája van.

Sokan kérdeztétek, honnan veszem a cikkeimhez a fotókat. Az ingyenes, szabadon felhasználható fotógyűjteményekről már itt írtam. Innen te is tudsz letölteni szép karneválos fotókat.

A karnevál szó eredetéről a mai napig nincs egyértelmű magyarázat. Vannak, akik a latin „carne levare”, azaz „a hús elhagyása” szóösszetételből eredeztetik, mely eredetileg nem kötődött keresztény ünnephez, hiszen éppen a farsangi bőségről, mulatozásról szólt. Mások amellett voksolnak, hogy az elnevezés a „carrus navalis”-ra vezethető vissza a „carrus”, azaz kocsi szóból, hiszen a régi Rómában Lupercalia ünnepén hajót jelképező kocsit húztak végig az utcákon, február idusán, a természet megújulását, a termékenységet és bőséget üdvözölve emígyen. De szerintem teljesen mindegy! A lényeg, hogy jussunk el Velencébe, és élvezzük ki minden percét a hamvazószerda előtt két héttel kezdődő és a húshagyó keddel bezáródó velencei karneválnak!

A farsangi rendezvények királynője a Velencei Karnevál

Ha abban a szerencsében van részed, hogy húshagyókedden láthatod az Adria ékkövét, Velencét, a vizek, lagúnák városát, taposhatod macskaköveit, próbálj minél több időt a Nagy Csatorna vizén tölteni gondolában, bárkában vagy tutajban, hiszen aki a fáma szerint „redentore hajnalán” a vízen ringva az Adria cseppjeivel vet magára keresztet, azt egész évben elkerülik a betegségek.

Készülj fel, hogy a parádén a bőség zavarával kell számolnod, ha szeretnél magad is jelmezbe bújni. Számtalan arcfestő is ugrásra készen áll, hogy maszk helyett különlegesebbnél különlegesebb arcpingával palástold magad.

Kívánom, hogy legyen részed beleszédülni a velencei karnevál forgatagába! Jut eszembe! Laci bátyánk tegnap kért, hogy keressek a neten farsangi gyerekmaszkokhoz sablont. A lányunokái már lázasan készülődnek a farsangi mulatságra.

Te szerveztél már farsangi karnevált? Kérlek, mesélj! Írd meg kommentben!

Vissza

Címkék : farsang

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: