7 tévhit a számlázással kapcsolatban, ami megnehezíti a szervező munkáját

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

7 tévhit a számlázással kapcsolatban, ami megnehezíti a szervező munkáját
7 tévhit a számlázással kapcsolatban, ami megnehezíti a szervező munkáját

Sok cég már sikeresen alkalmazza az E-számlákat, de a kulturális intézmények többségénél még a papír alapú számla az elfogadott. De mit is kell tartalmaznia egy helyesen kiállított számlának?

Az alábbi felsorolásban azokat a tévhiteket szeretném megcáfolni, amelyekkel az elmúlt időszakban a legtöbbször találkoztunk azzal kapcsolatban, mit kell és mit nem tartalmaznia egy számlának. Legtöbbször maga a kulturális szervező veszi át a számlát az előadóművésztől és ellenőrzi, minden kötelező adat rajta van-e. Nekik szeretnék segíteni ezzel a bejegyzéssel.

Reményeim szerint így a rendezvény után kevesebb adminisztrációs hiba merül fel. Így aztán hamarabb le lehet zárni a könyvelést is. Hiszen kinek hiányzik még az utólagos levelezgetés, sztornózás, vacakolás?

A számla tartalmára vonatkozólag az ÁFA törvény 169. §-a rendelkezik.

Ide kattintva éred el.

Lássuk hát a leggyakoribb tévhiteket!

  1. A számlán legyen pecsét!

A régi világban a pecsét nagyon fontos eszköz volt a bürokrácia és a hivatalok rendszerében. Sorszámozva voltak, őrizték őket. Ma már más a helyzet. Gyakorlatilag bemész egy papírboltba, ahol bélyegzőt is készítenek, megadod az adatokat és elkészül a pecsét. Senki nem kér tőled igazolást a NAV - tól. Ezért van például az is, hogy ha számlatömböt vagy más nyomtatványt akarsz vásárolni, akkor hiába viszed a pecséted. Nem fogadják el. Oda már kell a NAV -tól igazolás és a nyomtatványt vásárló adó igazolványa.

  1. Két pecsét nem lehet egymás mellett a fejlécben!

Ezt a marhaságot valamelyik könyvelő kitalálta és valahogy elterjedt, a közhiedelem része lett. Az első pontból következik, hogy a pecsét már gyakorlatilag arra szolgál, hogy ne kelljen körmölnöd annyit. Akkor meg miért ne lehetne az eladó és a vevő pecsétje is rajta?

  1. A számla legyen aláírva!

Hát igen, talán egyszer még sokat fog érni! Főleg, ha valamelyik híresség számláz személyesen. Mert bizony más értelme nincs. A törvény egyetlen betűvel sem említi azt, hogy a számlát alá kell írni.

  1. A számlán legyen rajta az eladó cég cégjegyzék száma vagy ha egyéni vállalkozó, akkor a nyilvántartási száma!

A törvény ezt sem említi egy betűvel sem.

  1. Legyen rajta a vállalkozói igazolvány száma!

Mikor 2003-ban vállalkozó lettem, életemben először, büszkén vettem át a vállalkozói igazolványomat. Azóta azonban sokat változott a világ. Manapság már digitálisan tölthető le az igazolás. Ezt kinyomtatva pedig elfogadják a nyomtatvány boltokban is.

  1. Az E számlát is ki kell nyomtatni!

Meg kell különböztetni számlázási programmal létrehozott számlát, amelyet attól, hogy pdf fájlban van, még nem E számla és ki kell nyomtatni. Ezt a törvény megköveteli. E számláról akkor beszélünk, ha rendelkezik tanúsítvánnyal és időpecséttel. Ezt viszont nem kell kinyomtatni. Elektronikusan is érvényes és sokkal könnyebben könyvelhető egy jó könyvelési programmal, mint a papír alapú számla. Részletesen itt tájékozódhatsz erről!

https://www.szamlazz.hu/szamla/docs/e-szamla_ismerteto.pdf

  1. A vevő adószámát is fel kell tüntetni minden esetben!

A minap egy festékboltban nem akartak kiállítani nekem a számlát a lazúr festék után, mert nem tudtam a cégem adószámát fejből. A pénztáros hölgy az Áfa törvény 2017. január elsejei változtatására hivatkozott. Ez azonban csak azt mondja ki, hogy belföldi eladó és vevő esetén akkor kell feltüntetni a vevő adószámát, ha a számla Áfa értéke eléri a 100.000-Ft-ot. Végül megoldódott a helyzet, mert az internetről kikereste a hölgy a cégtárból a számom. Milyen kreatív!



Értesítés új hírekről

Vissza

Címkék : tudástár, számlázási tudnivalók, fellépői számla

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: