5 + 1 tipp, hogy elkerüld a csúszást a programban

Kategória: Hírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

5 + 1 tipp, hogy elkerüld a csúszást a programban

Milyen okok miatt csúszhat meg a programsor? Hogyan lehet kivédeni a malőröket? Mit tehetsz annak érdekében, hogy minden menjen, mint a karikacsapás? A cikkben megosztott útmutatások segíteni fognak.  

Kevesebb frusztrálóbb és fogcsikorgatóbb eset van annál, mint amikor megcsúszik a program. Csak egyetlen „ász” essen ki, az egész szépen megkomponált műsorod kártyavárként omlik össze, hiszen az időrendi sorrend adott. De nyugalom, nem eszik olyan forrón a kását! 

Lássuk, mire ajánlatos figyelned!

1. Protokoll és állófogadás – legyen köztük szünet!

Falunapok, kulturális fesztiválok első felvonása általában az ünnepélyes megnyitó, melynek kulcsembere a meghívott illusztris személy. Általában polgármester, miniszter, államtitkár, területi képviselő. Bármikor előfordulhat, hogy az illető késik. Kalkuláljunk ezzel a lehetőséggel is.  Hagyjunk egy kis szünetet a megnyitó és az első   fellépő között. Így ha késik a VIP vendég, még mindig időben lehetsz.

De más okból is jól jöhet a biztonsági szünet. A megnyitót a protokoll szerint állófogadás követi. Miért fontos ez? Azért, mert ha rögtön a köszöntő után szervezzük be az előadóművészt, az első két sor, ahol a prominens személyeink ülnek, üres marad! Persze, ettől még nem csúszik a program, de a rendezvényszervező és a fellépő számára is roppant kellemetlen tud lenni. 

Szóval az én tapasztalatom, hagyj legalább tizenöt perc szünetet a megnyitó vége, és az első fellépő műsorkezdése előtt! Addig a konferansz ismertetheti a műsort, a rendezvénnyel kapcsolatos fontosabb infókat, szólhat egy kis háttér zene.

2. Iskolások, óvodások műsora

Mi, kulturális szervezők tudjuk, milyen fontos az óraműpontosság. Az pedagógusok is tudják, de lehet, eszükbe sem jut, milyen hangsúlyos a szerepe annak, hogy percre pontosan betartsák a műsoridőt. Mindenképpen egyeztessük le velük, mennyi ideig tart a kicsik bemutatója, és kérjük meg őket, hogy ne lépjék túl a megbeszélt időintervallumot.

5 + 1 tipp, hogy elkerüld a csúszást a programban

3. „Lelkes amatőr” – szabj határt!

Hát igen… Azok a fellépők, általában énekesek, akik még nem szereztek elég tapasztalatot, könnyen beránthatnak bennünket a csúszás ördögi körébe. Vége a shownak – vastaps, „visszavissza”. Vendégünk boldog, ráadást ad. Új vastaps, új „visszavissza”, és ez bizony folytatódhat, ki tudja meddig, hacsak nem hatunk keményen oda a szerződésben. Biztos, ami biztos, színre lépés előtt emlékeztessük erre, és kérjük meg az előadásidő betartására többször is.

4. Élőzene, hangosítás – hangold az időt is!

Bármennyire profi a hangtechnika és hangtechnikus, csodák nincsenek! Ha a buli nem playbackről megy, bizony több hangszer és énekes minőségi összehangolása nem két perc. Nem is öt. Számoljunk ezzel a ténnyel is. 

5. Késik a fellépő – van ilyen is

Függetlenül attól, hogy váratlan esemény vagy mulasztás történik, a késés késés. A szerződésből ne maradjon ki az erre vonatkozó passzus, következmény – számszerűsítve.

+ 1 Áramszünet – a műsorcsúszások gyöngye

A fesztivál, falunap, vagy bármilyen olyan esemény előtt, ahol nincs bejáratva a hálózat, ellenőrizzük le, mit bír el. Ha engem kérdeztek, hívtok egy szakembert, abba hiba nem lehet. Ne felejtsétek ki a résztvevők közül teszem azt az ugrálóvárast sem, nem beszélve az elektromos hőbombáról. Az egyik Nekeresdholi Várban tartott rendezvényen ezt nem vettük számításba… Volt is sötétség, káosz, zűrzavar! 

Hasznos tipp:

Szerencsés, ha úgymond aranytartalék gyanánt a műsorvezetődnek van köze a stand-uphoz. Így ha tökölés esete forog fenn, vagy elfújta a beszédet a szél, a közönség nem lesz elhagyatva, sőt! Sok humorista vállal műsorvezetéssel összekötött stand-upot. Élj vele!

Mit gondol Laci bátyánk a csúszásról? „A csúszás csak a jég és a hideg sör esetében helyénvaló.”

Neked mi a véleményed? Mi a te tapasztalatod? Oszd meg velünk kommentbe!

 

Vissza

Címkék : rendezvényszervezés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: