4 dolog a húsvéti népszokásokról, ami érdekelni fog

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

4 dolog a húsvéti népszokásokról, ami érdekelni fog

Ha húsvéti rendezvényt szervezel, akkor jó, ha tisztában vagy az ünneppel kapcsolatos alapvető népszokásokkal. Most összefoglaltam neked röviden, sőt hasznos tippeket is olvashatsz, amivel még élménydúsabbá teheted az idei húsvétot. Ezzel a cikkel kívánok minden kedves olvasómnak telt házas húsvéti rendezvényt, ha pedig nem dolgozol, akkor sok locsolót, illetve piros tojást. Ki-ki értse magára helyesen…

A kiszebáb égetés nem farsangi népszokás?

Talán nincs is olyan farsangi rendezvény, ahol ne lenne kiszebáb égetés. Az igazság pedig az, hogy a kiszézés, kiszebáb égetés eredetileg virágvasárnapi, böjti népszokás. Nagyszüleink idejében egy szalmabábot mennyecskének öltöztettek, énekszóval kivitték a falu végére, ott vízbe dobták vagy elégették. A bábu a tél, a betegség és a böjt megszemélyesítője lehetett a különböző magyarázatok szerint.

Tipp: Ha tavaszköszöntő hagyományőrző rendezvényt szervezel, nyugodtan beteheted a programok közé a kiszézést is.

Milyen napra esik az idén húsvét hétfő?

Ezzel a kérdéssel szoktunk tréfálkozni néha a gyerekekkel, ha a húsvétról beszélgetünk. Utána már sokkal érdekesebb elmagyarázni, hogy a húsvét mozgó ünnep. Tedd a szívedre a kezed: te meg tudod mondani, hogyan számoljuk ki, mikorra esik?

Pedig egyszerű a válasz. A tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő első holdtölte utáni vasárnap. Ez nyílván minden évben máskor van, ezért mondjuk mozgó ünnepnek.

Tipp: Remek kiegészítő program lehet a húsvéti rendezvényen a kvízjáték. Járj utána részletesen a témának és készíts Húsvéti kvíz játékot. Legyenek benne kérdések a húsvétról, a népszokásokról. Nyomtasd ki, osztd szét. a helyesen kitöltőket pedig jutalmazd meg apróbb ajándékkal, (csoki tojás, cukorka).

Kié a legszebb locsoló vers?

A régi világban a kútból húzott friss vízzel öntözték a leányokat, ma már faluhelyen is a szagos vizes locsolás dívik. Tudtad, hogy egyes magyarországi faluban nem a locsolás, hanem a vesszőzés volt a szokás? Ez is, akár a locsolás, a jelképes megtermékenyítést és a rituális megtisztulást célozta. A legények szép verseket mondtak, igen gazdag versgyűjtemények maradtak ránk.

Tipp: Húsvéti rendezvények kedvenc programja a locsoló versmondó verseny. A legszebbeket is jutalmazhatod csoki tojásokkal.

Mi volt előbb a húsvét vagy a tojás?

A tojás szinte egész Európában és Ázsiában a termékenység jelképe. Magyarországon népvándorlás kori sírokban is találtak díszített tojásokat.

A tojásfestés a lányok és asszonyok dolga. Régebben házi festékanyagot: hagymalevél, zöld dióhéj főzetét használtak. Bonyolultabb technika volt a tojásírás. Itt viasszal rajzolták a mintákat a tojásra. Mikor a viasz megdermedt, a tojásokat festékbe teszik. A színes tojásokról a viaszt letörlik, a helye sárgás marad. Ezt esetleg másfajta színnel festik.

Tipp: Jó tojásos játék a malacterelő. Szuper kiegészítő foglalkozás húsvétra. Vegyél egy tucat műanyag vagy hungarocell tojást. Persze fatojás a legideálisabb. Kell még hozzá ugyanannyi bot. Seprűnyél is megteszi. A gyerekeknek elmagyarázzuk, hogy a tojások valójában malackák, mi pedig kiskanászok vagyunk. A botokkal kell beterelni a „tojásmalackákat” a disznó ólba, úgy, hogy se a kezünkkel, se a lábunkkal ne érjünk hozzá. A disznóól lehet két pálcával elkerített terület is, de ha van időd vele dolgozni, akkor egy műanyag vödör tetején nyílást vágsz, fejjel lefelé fordítod és megkapod az ólat.

Forrás:

Dömötör Tekla: Magyar népszokások, Corvina Kiadó 1972

Tátrai Zsuzsanna – Karácsony Molnár Erika: Jeles napok, ünnepi szokások, A mezőgazda Kiadó és a Planétás Kiadó közös kiadása, 1997

Ha kézműves játszóház ötletet keresek ide kattints!

Iratkozz fel a cikkfigyelőre!

Csak hetente egy összefoglaló emailt küldünk.

Bármikor leiratkozhatsz, ha nem tetszik.

Értesülsz a friss hírekről és árajánlatokról.

 

 

Vissza

Címkék : tudástár, húsvét

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: