3 igaz sztori a biztonsági őrökről

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

3 igaz sztori a biztonsági őrökről

Amatőr, hanyag a rendezvény biztosítása, alkalmatlanok a biztonsági őrök? Nagy eséllyel (már a kapuban) borítékolható egy adag kudarc – a rendezvényért felelős szervező fogja zsebre vágni. Írásunkban – két rész erejéig – kalandozunk kicsit a rendezvénybiztosítás világában: öveket becsatolni! 

Ki az, akivel már a rendezvény legelején találkozol? Várom a tippeket!
Nem, nem a lángosos, nem is a sörös! Nem a polgármester! Igeeen! A biztonsági őr!
Miért van a biztonsági őr? Helyes! Hogy profin, diszkréten, kulturáltan informáljon, beléptessen, védje a biztonságodat és veszély esetén, akár a kotlós a csibéket, szárnya alá véve gondoskodjon rólad.

Hogyan rúghatsz rendezvényszervezőként öngólt már a rendezvény megkezdése előtt? 

Könnyen és gyorsan… Egy pillanat alatt meg lehet fúrni a rendezvényre látogatók és a fellépők kedvét, ha a műkedvelő, amatőr biztonsági őr nem áll a helyzet magaslatán. 

Az sem biztos, hogy a szakképzett biztonsági személyzet tagjai rátermettebbek: empatikus képességet, intelligenciát nem adnak az oklevél mellé – sajnos. Előfordul, hogy a vendégeken, fellépőkön élik ki hatalomvágyukat és önértékelési problémáikat – mint az angolna, csúsznak át a felvételi szűrőn.

Fontos az elején tisztázni a rendezvény lebonyolításában résztvevőkkel, hogy ez egy szolgáltatás, ahol a cél az, hogy a közönség szép élményekkel gazdagodva távozzon. Ehhez mindenkinek le kell tennie a maga építőkockáját. 

Egyszerűbben fogalmazva a vendégek, fesztiválozók nem potenciális bajkeverők, hanem vendégek, akikért dolgozunk az eseményen.

Vannak egyéb rendezvénybiztonsági buktatók

Mi van akkor, ha a rendezvény anyagi keretei szűkösek? Egy profi biztonsági alkalmazott gárda nem olcsó… Vagy például itt van a falunap, apraja nagyja jelen, bábszínházi előadás a gyerekeknek, rotyog a bogrács, családias a légkör, mindenki a mi kutyánk kölyke hát oldjuk meg a rendezvény védelmét helyi biztonsági alkalmazottakkal, konkrétan a polgárőrséggel. Vagy ott van a Pisti meg a tesója a Géza, akik rendesen kigyúrtak, a muszklinak nagy a tekintélye, majd ők!

Nem kérnek sokat, mindenki jól jár. Valóban mindenki jól jár? 

Tegyük fel, helyi biztonsági alkalmazottak közreműködésével zajlik a rendezvény. Vannak általánosan előforduló malőrök. 

A leggyakoribb helyi/amatőr biztonsági szolgálat botlások

Alkohol

Hosszú szabadtéri programok, kimerítő a biztonsági szolgáltatás, hiába, no! Izzasztó időjárás – szikkad, ég a torok, legjobb hűtött sörrel oltani!

Falunap? A biztonsági őr is ünnepel a faluval – ennek hagyománya, alapfeltétele az alkohol.
Mindenki cimbi, de vannak cimbibbek – főleg, ha fizetnek egy-két ezt-azt. Ebből aztán iszonyú botrányok kerekedhetnek!

Túlbuzgó és/vagy rugalmatlan 

Szigorú szabálykövetők, ami mindaddig rendben van, míg nem képzelik azt, hogy ők a CIA, és ahelyett hogy segítenének, kérnének, gyanakodva, szigorúan összevont szemöldökkel utasítanak. Mindenkiben a potenciális bűnelkövetőt látják. Egyetlen pillanat alatt elvehetik a programra látogató vendégek, fellépő művészek kedvét – már ha foglalkozunk velük. Ne tegyük!

Hanyag

Szerencsére ritka az ilyen biztonsági felvigyázó. Ő az, akinek fogalma sincsen semmiről, teljesen felkészületlen, a stratégiai megbeszélésről is hiányzott. Amolyan díszpinty, láthatósági mellénnyel ékesítve.

 

Élménybeszámoló, azaz velünk történt, de veled ne essen meg…

 

1. A gordiuszi csomó, az amazon és a csúf esete

Hivatásunk okán gyakran találkozunk biztonsági emberekkel, így van pár sztori a tarsolyunkban. 

Történt, hogy egy szabadtéri rendezvényre érve helyi polgár őr strázsa őrizte a fesztiválra vezető utat. Piros-fehér csíkos szalag sorompónak, szélén hatalmas csomóval. Piros műbőr szék, zöld neonmellény, Kőbányai szorosra fogva, fehérlő ujjpercek – valószínűleg első ilyen jellegű megbízatás – jogos a lámpaláz.  „Bonyolult dolgok ezek, kérem szépen!”

Odaérünk, mondjuk, kik vagyunk, bólogat, készséges, nehezen, de ránk fókuszál. Engedne át a „sorompón”, csak az a fránya bog ne lenne a szalagon! Annak kibontása nem megy, ami nem csoda mert a Kőbányai és a markoló kéz, mint vas a mágneshez… A műsorszervező ahol tud, segít: kiszálltam a kocsiból és megfogtam a fránya Kőbányait. Mivel reménytelennek látszott a küzdelem a csomóval, inkább fél kézzel felemeltem a szalagot, így autónk át tudott alatta jutni a mulatságra. A sört visszaadtam és fogadtam derék őrségünk valóban őszinte háláját…

2. Csak a testemen keresztül

Várjátékokra érkezünk. Harcos amazon, széttárt karok, hatalmas terpesz, villogó szempár és olyan nyers modor, mint a vackor féléretten. A fekete dresszen világít a felírat: SECURITY. Mondjuk, hogy nincs, nem kaptunk behajtási engedélyt, szó nem volt ilyesmiről, jesszus! Szerencsére birokra nem kelt velünk, megoldottuk egy telefonnal.

Akkor nem volt kedvünk nevetni, de később bepótoltuk. Hab a történeten: később hallottuk, maga a polgármester sem úszta meg telefonos segítség nélkül, pedig ő a szolgálati fekete gépkocsival gördült be! :D

(Biztos vagyok abban, ha fekete felhők gyülekeztek volna az égen, veszélyeztetve a publikum és a fellépők testi épségét, ez az asszony még rendezvényt meghiúsító rossz időjárást is elűzte volna – egyetlen pillantással.)

3. Acélos idegek kellenek olykor – és nem árt egy telefon

Abból a „mókából” is a telefon húzott ki bennünket, melyet túlbuzgó, merev, szakképzett biztonsági szakember okozott. Nem, nincs papírunk, nem mondták… (Kocsiban óriásbáb, nagy festett szemeivel kiváncsian kukucskál, csomagtartón többméteres gólyalábak…) 

  • Nézze, kérem! Tele van az autó a fellépés kellékeivel! Fél óra múlva kezdenünk kell. Higgye már el, fellépők vagyunk! - kérleltem.
  • Ugyan, ezt bárki mondhatja. Itt ugyan át nem mennek…- hangzott a további vitát nem tűrő válasz. 

 

Némi száraz ráadás

A fesztiválok, szabadtéri rendezvények kulturális szervezőitől nem idegen az az információ, miszerint a 23/2011. (III. 8.) számú Kormányrendelet a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságáért íródott. 

Csak a lényeget emelném ki: 1000 főt meghaladó rendezvény esetében rendezvénybiztosítási tervet kell készíteni, mely több mindent leszabályoz, többek közt a biztonsági személyzet létszámára vonatkozóan is pontos instrukciókat ad.

Végezetül

Az első benyomás, akár egy állásinterjúnál, randevúnál, rettentően fontos. Megalapozza, avagy aláaknázza a programot, így a programszervező, műsorszervező, kulturális rendezvényszervező hitelét, becsét növeli, avagy csorbítja.

Tartsuk becsben a jó biztonsági őröket, mert nem mindegy kire bízzuk kulturális szervezőként, művelődésszervezőként a falunap, várjáték, városi ünnep, zenei vagy kulturális fesztivál, családi nap biztonságát!

Mit gondolsz? Mennyire fontos, hogy a rendezvényszervező profi biztonsági személyzettel szolgálja a rendezvény sikerét? Neked mi a tapasztalatotod a rendezvénybiztonság terén? Te hogyan oldod meg a biztosítást? Osszd meg kérlek, nagyon kíváncsi vagyok!

Vissza

Címkék : érdekességek

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: