3 + 1 sztori a művészvilágból, amit sosem mesélnének el neked

Kategória: Érdekességek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

3 + 1 sztori a művészvilágból, amit sosem mesélnének el neked

Ezeket a sztorikat sosem fogják neked elmesélni az előadóművészek

3 + 1 sztori a művészvilágból, amit sose mesélnének el neked

Hány zokni kell egy zenésznek?

Hogy lehet óvszerrel előadást menteni?

Miért kell Micimackónak kommandós kiképzés?

Mi a hasonlóság Budapest és a szénsavas üdítő között?

Igaz, megtörtént sztorik a művészvilágból, hogy derülj egy kicsit ezekben a szürkés februári napokban…

3 + 1 sztori a művészvilágból, amit sosem mesélnének el neked

Hány zokni kell egy zenésznek?

Az egyik népszerű dzsesszzenekar meghívást kapott a „Balatoni nyár” című televíziós műsorba. A megtisztelő felkérésre illően felkészült a banda. Kifényesítették a rezes hangszereket, élére vasalták az inget, nadrágot, ragyogott a fekete fellépő cipő. Nyílván a hosszú utazás alatt civilben lazultak az autóban. A nagy hőségben a trikó, a térdnadrág és a papucs volt kibírható viselet. A fellépő ruhák a vállfákon sorakoztak. Miközben készültek a fellépésre a bőgős hirtelen felkiáltott:  „Hú, süsd meg, otthon hagytam a zoknimat!”  

Bár a szavakat egy kicsit kozmetikáztam, a kedves olvasó így is el tudja képzelni a pánikot. Egy tévés szereplés mindig jót tesz a zenekar hírnevének. De mi lesz, ha kikandikál a nadrág és a cipő között egy szőrős boka, ne adj isten lábszár. A zenész bajtársiasság most is segített. A dobossal megosztoztak egy pár zoknin. Hiszen a dobos jobb lábát kitakarja a nagydob, a bőgősnek pedig a bal lába nem látszik a hangszertől.

3 + 1 sztori a művészvilágból, amit sosem mesélnének el neked

Az óvszer előadást menthet

A Vaga Banda Gólyalábasok egyik népszerű figurája Csőrösi Kelep Elek, a gólya. Az óriásbáb csőre egy ötletes szerkezetnek köszönhetően mozog. Így a magyar gyerekek kedvenc madara képes kelepelni. A mozgató szerkezet nélkülözhetetlen része egy úgynevezett postás gumi. Ez időnként elérik, elszakad, cserélni kell. Mindig van is a csapatnál egy marékkal a szerelő táskában. Azaz csak majdnem mindig...

A hórihórgas nevettetők a Jászságban játszottak, amikor előadás előtt elszakadt a gumi. A nyugodt kutatást a táskában kétségbeesett turkálás váltotta fel, amikor egy darabot sem találtak a megszokott helyen. Tíz perc múlva showtime, a gólya pedig csak bambán tátja a száját. Most mi legyen? A leghuncutabb artistától jött a segítség. Legényélete javában volt még akkoriban és felelős szoknyavadászként mindig hordott magánál néhány óvszert. Az egyikkel kiválóan rendbe tudták tenni a bábot így újra tudott kelepelni a gólya, a Vaga Banda pedig szórakoztathatta a kurtalábú publikumot.

3 + 1 sztori a művészvilágból, amit sosem mesélnének el neked

Micimackó a kommandós

Az Egyszervolt Mesezenekar egy dél-magyarországi településen koncertezett. A gyerekeknek szóló, interaktív koncertet óriás mesefigurák teszik még szórakoztatóbbá. Micimackó is megjelent a róla szóló Halász Judit dal alatt. Általában a gyerekekkel táncol a színpad előtt. Az apróságok ezt imádják, a bátrabbak hozzábújnak, átölelik, mint egy nagy plüss állatot. Ezen a koncerten máshogy alakultak a dolgok…

A gyerekek közé vegyülve egy kamasz fiú bájos mackónk háta mögé került, ráugrott, majd fojtogatni kezdte. A Micimackót alakító bábos eredetileg középkori harci bemutatókon szerepel, edzett lovag. Nem jött zavarba. Egy mozdulattal úgy vágta földhöz támadóját, hogy csak úgy nyekkent. A viselkedészavaros legény többet nem próbálkozott. Így a gyerekek tovább élvezhették a koncertet.

3 + 1 sztori a művészvilágból, amit sosem mesélnének el neked

Budapest - hosszú vagy rövid ú-val ejtjük?

Népszerű humoristánk vidéki fellépése előtt legurított egy teljes üveg colát. Az augusztusi nagy melegben jól esett a hideg üdítő, a benne lévő koffein pedig feldobta a hosszú utazástól megfáradt mókamestert. Az áldásos nedű, no meg a szuper, lelkes közönség hatására egyre jobban bemelegedett a show man. Jó volt a hangulat, a hallgatóság vette a lapot, jókat nevettek a vicceken.

Talán a kedves olvasó is tisztában van vele, hogy a humorista tréfája dramaturgiailag mindig jól fel van építve. A megfelelő ritmusban építkezve meséli a sztorit, fokozza a hangulatot, hogy aztán a végén nagyot csattanjon a poén. Bizony nem jön jól ilyenkor semmi, ami megakasztaná a viccmesélés folyamatát. Tudta ezt derék fellépőnk is, aki már-már látta lelki szemei előtt, hogyan nevet a poénon a közönség és hallotta a szűnni nem akaró, hosszan tartó vastapsot.

Ezért is rémült meg, amikor érezte gyomrában a kikéredzkedő széndioxid buborékot. Ha büfizik, megtörik a ritmus, megöli a viccet. Ekkor rutinos előadóművészünk beleszőtte mondandójába: „Búúúdapestről érkeztem.” Bár sok köze nem volt a sztorihoz, de legalább a ritmusból nem esett ki.

Iratkozz fel a cikkfigyelőre!

Csak hetente egy összefoglaló emailt küldünk.

Bármikor leiratkozhatsz, ha nem tetszik.

Értesülsz a friss hírekről és árajánlatokról.

 

Vissza

Címkék : érdekességek

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: