Mi az a dresszkód?

Kategória: Tudástár | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mi az a dresszkód?

Érezted már magad kellemetlenül azért, mert te, vagy meghívott vendéged, vendégeid nem az alkalomhoz illően öltöztetek? Elkerülhető a malőr, ha a meghívón ott az elvárt dress code! Hogy ezt eszik, vagy isszák? Öltözik! Illetve öltözék.

Nem csak VIP* rendezvény, hanem kisebb fajsúlyú esemény szervezése közben is szükség lehet a dress code iránymutatásaira. A dress code nem más, mint mérvadó angol kifejezések sora, „kódok”, melyek egyértelműen meghatározzák, hogy az összejövetelen milyen öltözéket kell/illik/kötelező felvenni. 

VIP rendezvény? Falunap? 

Akár VIP rendezvényt szervezünk, akár falunapot, felmerülhet a kérdés: „Mit vegyek fel, jesszusom!” Akkor is, ha ez egy családias jellegű, helyi kulturális program – bár nem hiszem, hogy egy szüreti felvonuláson bárki Armaniban, vagy Gucciban feszítene. Természetesen a könnyed, szórakoztató programokra invitáló meghívón nem kell dress code, kivéve, ha például a farsangi bálra csak jelmezben lehet belépni.

Nem vagyunk egyformák. Vannak rendezvényszervező kollégák, akik az esemény előkészítésétől kezdve a lebonyolításon, lezáráson át végig 72-es pulzusszámon működnek – tapasztalataim szerint ők vannak kevesebben. Többségünkben tombol az adrenalin, a pulzus számolhatatlanul fut, hiába van a kisujjban az egész rendezvényszervezés. 

De mi van a meghívott vendégekkel? 

Bizony, a vendégeknek sem egyszerű, ezért ajánlatos őket az úgynevezett dress kóddal segíteni. Nincsen semmi rejtély, a napnál világosabban le van fektetve, mikor mit kötelező, mikor mit illik. Írjuk hát rá a meghívóra a dress code-ot!

Mi az a dresszkód?

Dress Code – én így szeretlek!

White Tie – fehér nyakkendő

A white tie a rendkívüli eseményeken kötelező öltözék. Nem lehet kívánalmak terén túlszárnyalni, ez a lehető legelegánsabb viselet. 

Hölgyeknek nagyestélyi, hosszú estélyi ruha elvárt – a ruhához passzoló hosszú kesztyűvel fokozható a hatás. A frizura, a smink, a manikűr ízléses – semmi hatásvadászat!

Uraknak a koromfekete frakk alap, az inghez a kemény mellrész és az álló gallér dukál – mindkét ruhadarab speciális anyagból készült. A csokornyakkendőnél tilos az instant, csak a kézzel kötött az elfogadható. Fekete lakkcipő, díszgomb a mandzsettán, fehér díszzsebkendő, hófehér nadrágtartó – készen is vagyunk, indulhat a banzáj! Bocsánat: a gála, bál, díjátadó, satöbbi.

Black Tie – fekete nyakkendő

Hölgyek esetében kívánatos a szoknya, de a szmoking női változatába sem lehet belekötni. Ha magasabb szintű protokolláris rendezvényről van szó (premier, vacsora…), a hölgyek hosszú, ujjatlan estélyit stólával, belépő kabátot, kesztyűt viseljenek, kevésbé rangos alkalomra az ujjatlan kisestélyi, koktélruha pont megteszi. 

Uraknak kötelező a fekete kötött csokornyakkendő, illetve a klasszikus szmokingos összeállítás. A szmokingkabát leginkább fekete, illetve mélykék, az ing (dupla) mandzsettája díszgombbal ideális. A díszzsebkendő habfehér, a cipő lakkcipő, ezekre a spanyol öv teszi fel a koronát. 

Black Tie Optional, Black Tie Invited – a lazább szigor

Hölgyeknek tökéletes a koktélruha, vagy a kisestélyi. 

Az uraknál elfogadható a hagyományos fekete vagy sötét frakkon kívül a fekete/sötét öltöny, és a szolid nyakkendő. Senki nem fogja kinézni azt az urat, aki a szmokingot nyakkendő nélkül, urambocsá nyitott inggel, vagy kötött felsőrésszel variálja. 

Formal 

A világon nem egyöntetű a vélemény, ebben a formációban mit mivel… Kössük időponthoz, abba hiba nem lehet! Az kulcsszó az elegáns!

Hölgyek este hat előtt nem fényes, ízléses ruhába, ezt követően koktél-, vagy estélyi ruhába bújjanak. 

Az urak este hat előtt és után is viselhetnek sötét öltönyt, nyakkendőt.

Itt van egy csavar, ugyanis ha a rendezvényen a „széljegyzetben” a „Formal, Black Tie Optionalt” olvassuk, akkor kutya kötelességünk este hat után a Black Tie szabályai szerint öltözni!

Semi-Formal 

Az előzőhöz képest nincs különösebb eltérés, itt is az időpont és az elegancia a lényeg. 

A hölgyek 18h-kor cseréljék le ruhájukat, hacsak nem eleve koktélruhában ékeskednek. 
A koktélruha a „kis fekete”, de könnyebb volumenű eseményeken jöhet a pasztell is. 

Ha este hatkor üt az óra, az urak mindenképpen ünnepélyesebb, sötét vagy fekete öltönyben, nyakkendőben képviseljék az erősebb nemet. 

Informal 

Ha a hétköznapokon is eleve stílusosabb, irodai jellegű gúnyát, hacukát viselünk, nincs különösebb teendőnk, akár hölgyek, akár urak vagyunk. 

Kivéve, ha az Informal különleges alkalmat jelöl, vagy 18h után tartandó rendezvényről van szó. Ezekben az esetekben a hölgyek kissé jobban csípjék ki magukat, az urak inget, nyakkendőt, zakót vegyenek. A nadrág és a zakó színe eltérő is lehet.  

Business Formal 

A tárgyalások, üzleti megbeszélések alapöltözéke.

Hölgyek elegáns, semmiképpen sem kivágott irodai öltözékben, az urak a Semi-Formal dress code útmutatójához alkalmazkodjanak. 

Casual 

A farmert és a sportos szerkót kivéve jöhet minden, csak ízléses legyen. Mondhatni: átlagos hétköznapi gúnya.

Smart casual 

A leglazább szabályozás, elméletileg zéró megkötéssel, mert feltételezi, hogy eszünk ágában sincs farmert és tornacipőt húzni! Legyünk résen: a nők elegáns blúzzal, nadrággal, a férfiak szövetnadrággal, inggel, zakóval nem fürödhetnek be. 

Mi az a dresszkód?

Nincs dress kód?

A helyszínből, időpontból, a meghívó anyagából, minőségéből következtethetünk. Szabadtéri rendezvények jellege kevésbé kötött ruházatot kíván, a bűvös 18h szintén mérvadó lehet, és ha a meghívóról kiabál a színvonal, ne adjuk alább a Semi-Formalnal!

Laci bácsi egy gálaműsoron súgta nekem oda: „Nézd csak azt a farmeres fickót a bal kettőn. Nesze neked dresszkód, ez is tökhintóval gyütt.”

*Very Important Person: különleges elbánásban részesítendő vendég, vendégek.

 

Vissza

Címkék : rendezvényszervezés, dresszkód

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Kapusi Szabolcs

Szeretném segíteni elhivatott kulturális szervező barátaim munkáját blogommal. Hírek, érdekességek, hasznos információk találhatók itt a rendezvény- és fesztiválszervezés világából. Rendezvényszervező cégemet családi napok, gyermek szabadidős programok, képzések, táborok megszervezésével szokták megbízni. Produkciós vezetőként a Vaga Banda Gólyalábasok, a Hűha Óriásbábos Társulat, az Egyszervolt Mesezenekar és az Aranykapu Bábszínház produkcióinak menedzselésével foglalkozom. Előadóművészként nagy örömmel veszek részt a csapatok előadásaiban, gólyalábas konferansz és bábszínész szerepkörökben.

Kapcsolódó cikkeink: